Kostel sv. Václava vévodí náměstí Trčků z Lípy, ovšem každoročně bývá doslova obsypán i světskou částí pouti – stánky a atrakcemi. Dopravní uzavírky začínají již dnes odpoledne.

Zábavy po tři dny

Celý pouťový víkend začne už ve čtvrtek zábavou s elektronickou hudbou, která vypukne v tanečním sále Společenského domu.

Další dva dny – tedy v pátek a v sobotu – se tamtéž konají také taneční zábavy, ale tentokrát už se živou hudbou.  I letos pořádá městská kulturní organizace KyTICe mimořádné prohlídky středověkého podzemí.

„Konají se v neděli a začínají u vstupu do podzemí od 11 do 17 hodin vždy v celou. Prohlídka se odbývá s průvodcem ve skupinách v maximálním počtu 15 lidí. Délka prohlídky je 30 minut," prozradila ředitelka organizace Jana Kupčíková.

Dodala, že tyto mimořádné prohlídky podzemí organizují již od roku 2006, takže letos již posedmé. „O prohlídky je velký zájem, všechny skupiny se bez problémů naplní. V loňském roce navštívilo podzemí o pouti 120 návštěvníků," doplnila.

Unikátní prohlídky

Pouťoví návštěvníci ovšem mohou navštívit i výstavu Bienále 2012 ve světelském zámku. Expozice prezentuje práce studentů a pedagogů světelské Uměleckoprůmyslové akademie a práce studentů partnerských vysokých škol uměleckých z České republiky i ze zahraničí.

Kromě toho mohou zájemci využít unikátní možnost a vidět výrobu skla přímo u výrobních linek v místní sklárně.

Prohlídky výrobních prostor budou možné v pátek a v sobotu od 9 do 16 hodin. Navíc si mohou příchozí prohlédnout i vzorkovny u vchodu do závodu. A po prohlídce bude možné zakoupit výrobky za symbolické ceny.

Kateřina Malá