Od nového roku běží obnova vybraných částí zámku hned na několika frontách. „Čilý stavební ruch panuje v renesančních sálech, v budově bývalého pivovaru, v zámeckém muzeu, kapli Všech svatých i prostorách budoucí pokladny,“ vyjmenovala Markéta Slabová z Národního památkového ústavu.

Konkrétně v renesančních sálech hlavní prohlídkové trasy pokračují restaurátorské průzkumy omítkových vrstev. „Malby a omítkové vrstvy se restaurují ale i v dalších sálech budoucího zámeckého muzea, které už příští rok nabídne zimní provoz,“ prozradila Slabová.

Památky na Vysočině. Zleva nahoře Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, vedle Židovská čtvrť Třebíč. Vlevo dole Bazilika sv. Prokopa Třebíč, vedle Státní zámek Telč
Památky UNESCO slaví: mezi nimi i romantická Telč. Podívejte na další unikáty

Ve vybraných prostorách muzea pak probíhá montáž dřevěných podlah a jejich finální úprava. Ve věžce zámeckého pivovaru se opravuje krov a v kapli Vše svatých zasolují omítky.

Soukromé apartmány a Čechomor

Na zámku ale nezapomínají ani na návštěvníky. Hned, jak to bude možné, podívají se do soukromých apartmánů posledních majitelů. „A milovníci hudební skupiny Čechomor se mohou těšit na odložený koncert z loňského roku, který se koná 28. srpna,“ připomněla na závěr Slabová.

Fanoušci Dukly po příjezdu jihlavských hokejistů k CZ LOKO aréně oslavovali vítězné tažení.
Návrat hrdinů: fanoušci vítali v noci v Jihlavě hokejisty Dukly, podívejte se

Je ale vyhledávaným cílem i řady filmařů. Natáčely se tady slavné české pohádky, jako je například Pyšná princezna, Jak se budí princezny nebo Z pekla štěstí.

Telčský zámek se tyčí nad meandrem Telčského potoka mezi Ulickým a Štěpnickým rybníkem. Je chráněný jako kulturní památka a od roku 1992 zapsaný na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.