Ústředím tématem inscenace se stala sága tří generací zednické rodiny Pichandů. Nejen jejich osudy odráží dějiny a charakter slovenského národa z přelomu 19. a 20. století. Autentičnost dotváří zachování slovenského jazyka, na který si zvlášť mladší generace diváků musí zvyknout.

Děj inscenace zavádí publikum do malé slovenské vsi Hybe nacházející se nedaleko Liptovského Mikuláše. Příběh začíná roku 1891 oslavou narozenin nejstaršího člena rodiny Martina Pichandy (Milan Šindelář) a končí roku 1918. Šťastné a především tragické osudy této rodiny a dalších hybanů posouvají děj.

Mezi velmi dojemné scény patří například smrt siláka Matěje Shroka (František Mitáš) a následný potrat jeho milé Kristiny Pichandové (Alexandra Palatínusová). Inscenační tým z předlohy vybral i některé humornější scény. Diváky často rozesmála postava Maďara Pála Szokolika (Jakub Škrdla). Na jeviště je z předlohy přenesen i černý humor, například měření nebožtíka Martina Pichandy.

Na kopcovitou krajinu okolí vsi Hybe v inscenaci odkazuje velká konstrukce skládající se z tmavých divadelních praktikáblů, které sahají až ke světelným reflektorům. Herci se tak často ocitají hodně vysoko nad jevištěm.

DIOD. Ilustrační snímek
DIOD zahájí osmou sezónu, je na co se těšit

V tmavé scéně Jaromíra Ryšavého vynikají barevné kostýmy, které navrhla Kateřina Bláhová. Nejhonosnější kostým patří Tisícročné včele (Eva Kaplerová). Ta často promlouvá k Martinu Pichandovi a jeho synovi Samovi (Stanislav Gerstner). Pozorní diváci mohou při výstupu včely, kdy se mění osvětlení, rozpoznat použití bubnů z praček jako světel navozující včelí úl.

Hybané jsou stejně jako včely velmi pracovití. Umírají a rodí se, aby zachovali rod. Včela není nikdy jen jedna. Včelstvo je fungující organismus. Včelstvo je jedna rodina, jedna zem, jeden svět.

Ačkoliv má inscenace dvě přestávky a trvá téměř tři hodiny, tak má rychlý spád a diváci se nestačí nudit. Inscenačnímu týmu a hercům tuto skutečnost potvrdilo publikum svým dlouhotrvajícím potleskem po premiéře.

Reprízy: 13., 14., 20., 21., 26., 27. a 29. září vždy od 19 hodin na Velké scéně Horáckého divadla Jihlava.

V Základní škole speciální a Praktické škole Jihlava je letos dvanáct prvňáčků. Na fotografii jsou s nimi zleva učitelky Jitka Suchánková, Helena Belatková a Veronika Petřivá. Čtvrtá učitelka Andrea Catt na fotografii chybí.
Jihlavská speciální škola připravuje žáky s postižením na samostatný život