Festival ve čtvrtek v 17.30 zahájí Martina Novotná, koordinátorka festivalu Jeden svět v regionech. Za město Havlíčkův Brod bude přítomen místostarosta Čeněk Jůzl. Poté už bude ke zhlédnutí úvodní dokument festivalu Věra 68, který zachycuje nelehký život výjimečné ženy a sportovkyně Věry Čáslavské.

„Z prosvětlených pódií, ať už reálných či filmových, se poté přesuneme do Afriky. Africký večer začne vernisáží výstavy fotek z Etiopie Voda nad zlato, která bude v Oku k vidění po celý čas festivalu. Po filmu Velvyslanec se poté budeme moci pobavit s Martinou Voháňkovou, havlíčkobrodskou studentkou rozvojové pomoci, o kontrastu světa velvyslanců a světa obyčejných lidí vyobrazených na vystavených fotografiích," popisuje program pořadatel Radek Halamka.

V pátek dorazí do Brodu režisér Vít Klusák, který přijede podebatovat o svém festivalovém filmu Svobodu pro Smetanu! ze série Český žurnál, jež zpracovává zásadní události roku 2012. Samotný film vypráví známý příběh tykadlového řidiče Romana Smetany a snaží se nám ukázat širší kontext celé aféry. „Debaty s Vítem Klusákem bývají velice živé a dynamické, tak si jej nenechte ujít," láká Halamka.
Páteční festivalový večer uzavře film Pevnost, který získal ocenění za nejlepší český dokument na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2012.

„Téma filmu nás zavede do Podněstří, kde jakoby čas od dob SSSR daleko nepokročil. Realitu tohoto zapomenutého kousku světa nám přiblíží Ivana Skálová, koordinátorka moldavských projektů Člověka v Tísni," popisuje pořadatel.

V sobotu bude tématem nedořešená otázka česko-německých vztahů, která stále vyvolává emoce a hraje důležitou roli jako nástroj nejen komunální politiky.

Odlehčený závěr

„Ač nás film Hra o kámen zavede do příhraničního Nového Boru, v následné debatě se přesuneme také zpět na Vysočinu. O filmu i silné podobnosti s kauzou masového hrobu u Dobronína se budeme bavit s režisérem filmu Janem Gebertem a novinářem, jež na kauzu Budínka upozornil a velmi se v ní angažoval, Miroslavem Marešem," dodává Halamka.

Závěr festivalu bude patřit tématu poněkud lehčímu – společně s hlavními hrdiny se diváci vydají surfovat za severní polární kruh. V zimě. „Vizuálně velice zajímavý film o netradičním dobrodružství dvou kamarádů nás velice svěží formou upozorní na environmentální problémy dnešního světa," uzavírá Halamka.

Jeden svět je festival dokumentárních filmů o lidských právech organizovaný humanitární organizací Člověk v tísni. Jeho posláním je zvýšit povědomí o lidsko-právní tématice, k čemuž velkou měrou přispívají i pro festival neodmyslitelné následné diskuse se zajímavými hosty. Více informace a podrobný program najdete na www.jedensvet.cz/2013/havlickuv-brod.

Ondřej Rázl