V hudebním pořadu se předvede Bolek Polívka nebo Slávek Janoušek, který nahradí nemocného Petra Ulrycha. Výtvarná, hudební a jiná vystoupení se uskuteční na lipnickém hradě, v amfiteátru v kostele nebo na hřbitově.

Tam se bude konat půlnoční happening s názvem Exhumační pochod za Jaroslava Haška, s jehož jménem je festival od začátku spjatý. „Je to náš oblíbený tvůrce. Quijotova šedesátka se v Lipnici koná také proto, že brněnské divadlo Klauniky tam vlastní divadelní domek a podobné akce tu jeho členové pořádali už v devadesátých letech,“ objasnila dramaturgyně divadla Klauniky a organizátorka festivalu Zuzana Peroutková.

Ilustrační foto
Okresní derby v Novém Městě vítěze nemělo

Cílem festivalu je zapojit sociálně vyloučené skupiny, a to především mentálně či fyzicky postižené, své zastoupení ale bude mít také romská menšina. „Zveme umělce z těchto komunit, společně s nimi vystoupí také profesionálové, například Bolek Polívka,“ podotkla Peroutková. Program zahájí tento pátek odpoledne průvod masek, maškar a obřích loutek.

Kromě hudebních vystoupení, kterých je v letošním roce více než v předchozím ročníku, mohou návštěvníci zhlédnout vernisáž soch Lenky Morávkové a obrazů Ivany Synkové. Herci z divadla Klauniky si připravili inscenaci Pohádky v hantecu, kterou chtějí uctít památku brněnského siláka a propagátora „moravského“ nářečí Františka Kocourka.