Však také záštitu nad festivalem převzaly významné osobnosti, a to poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský, senátor Jaromír Strnad, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Jana Fischerová. Festival podpořil Kraj Vysočina z programu Fond Vysočiny a město Světlá nad Sázavou.

Po řadě jednání s příslušnými místy se mohou pořadatelé pyšnit tím, že dvoudenní přehlídka folkloru bude mít punc mezinárodního festivalu. Mezi účastníky festivalu bude totiž v rámci česko-rakouské příhraniční spolupráce mládežnický soubor z Rakouska a z východního Slovenska přijede do Světlé soubor Zemplínik z Michalovců. Další soubory přicestují z východočeské Dolní Čermné, Blanska, Sezimova Ústí, Jihlavy a Ždáru nad Sázavou.

Městský úřad v Chotěboři.
Ke studiím městského architekta se vyjadřují i občané

Z našeho regionu se na festivalu představí děti folklorního souboru Kalamajka z Havlíčkova Brodu a samozřejmě domácí dětský folklorní soubor Škubánek, který bude navíc v rolích pořadatele a hostitele. Připraven je i bohatý doprovodný festivalový program. Ve školní jídelně základní školy Lánecká opět proběhne týden horácké kuchyně.

Program festivaluZdroj: Deník / RedakceV pátek 24. května bude navíc součástí festivalu koncert populární kapely Čechomor, který byl vyprodán během jediného dne. Nebude chybět ani páteční oblíbené posezení u cimbálu s cimbálovou Horáckou muzikou ze Žďáru nad Sázavou v Městské restauraci.

V sobotu se zase na světelském náměstí uskuteční jarmark lidových řemesel a před hlavním festivalovým pořadem Horácko zpívá a tančí se všechny zúčastněné soubory představí v krojovaném průvodu městem.

Jiří Víšek