Součástí akce bylo i zahájení letní soutěžní rodinné hry Pohádkové putování s panenkou hraběnky Emmy, která začíná 28. května a končí 4. září.

Do hry se zapojily spolu se světelským zámkem další čtyři památky z Kraje Vysočina a Středočeského Kraje. Každý památkový objekt má svoji tematickou výstavu. Na zámku ve Světlé jsou k vidění právě panenky, kočárky a pokojíčky, které jsou začleněny do expozice Království panenek. V Ledči nad Sázavou jsou k vidění plyšoví medvídci, ve Vlašimi miminka, ve Zruči pohádky a v Trhovém Štěpánově panenky. V každé památce dostanou soutěžící razítko, lístky jsou poté slosovatelné.

Expozice Království panenek na světelském zámku se přesunula do přízemních místností a je tak lépe přístupná seniorům, stejně tak vozíčkářům a maminkám s kočárky a malými děti. V nových prostorách přibyly panenky, medvídci, dětské nádobíčko, postýlky, stavebnice a další hračky. Velkou část expozice tvoří také starožitné kočárky a pokojíčky pro panenky, které jsou jednou z pěti tematických výstav v rámci letní soutěže. Expozice Království panenek včetně soutěžní tematické výstavy je k vidění denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin po celou dobu trvání soutěže.

Slavnostního zahájení v Rytířském sále se zúčastnili zástupci všech pěti památek, záštitu nad akci převzala radní Kraje Vysočina Marie Kružíková. „Panenkovou patronkou" se stala herečka a moderátorka Bára Štěpánová, která modernizovanou expozici otevřela.
Novou expozici si během soboty přišlo prohlédnout hodně návštěvníků. Mezi nimi nechyběli senioři, kteří si přišli zavzpomínat na svoje dětství, i děti, které s obdivem prohlížely takové množství panenek pohromadě.

Touto cestou zveme malé a velké, aby se zapojili od 28. května do rodinné soutěže a v září se zúčastnili slavnostního plesu, na kterém proběhne slosování soutěžních lístků a obdarování výherců.

(dop)