Předchozí
1 z 8
Další

Jsem rodák z hutnického Třince a patriotem Přibyslavi

Jsem rodák z hutnického Třince patriotem Přibyslavi. I když moje milovaná babička, která je pohřbena v Lipníku nad Bečvou, pocházela z Hojanovic, vesničky u Humpolce, nikdy mně nepřišlo na mysl, že od šedesátého roku svého života natrvalo zakotvím v Přibyslavi a že se stanu patriotem tohoto neobyčejného města. Pocházím z ocelářského Třince, tam jsem se v roce 1947 narodil, v hutnicko-hornické Ostravě jsem většinu života pracoval.

1Zdroj: Deník / Ivo Havlík

Industriální Třinec a Ostrava mají jiný charakter než Českomoravská vrchovina. V Třinci jsme bydleli v nejtěsnější blízkosti železáren. Náš dům se otřásal, když funící lokomotiva sunula ingoty vytaveného železa. V Ostravě jsem několik let řídil redakci týdeníku Ostravsko-karvinský horník. Nebyl to žurnál odborný, ale společenský. Havíři a povrchoví dělníci si ho po pátečním vyfárání z hlubiny brali domů, o víkendu měli s rodinami co číst. V této redakci jsem požil konflikt.

2Zdroj: Deník / Ivo Havlík

Vzpomenil jsem si na něj při loňském předvánočním výbuchu metanu na šachtě ve Stonavě. V prvním týdnu května 1985 v dole Doubrava rovněž vybuchl metan a v podzemí zahynulo pětadvacet havířů. Stál jsem ve zcela plné a ztichlé lampárně, když ředitel šachty četl jejich jména. Deníky zveřejnily pouhým nonparelem (nejmenším možným písmem) vysázenou noticku bez samostatného titulku, byla telegraficky strohá - v podzemí došlo k neštěstí - nic víc neřekla. Podobné nabrání vody do úst jsem nepovažoval za správné. Sehnal jsem 25 podobenek mrtvých horníků a metéra v tiskárně jsem pověřil, aby všechny portréty zalomil na titulní stranu časopisu pod na dnešní dobu patetický titulek - PADLI NA POLI PRÁCE.

3Zdroj: Deník / Ivo Havlík

Když jsem se tady rozhlédl po přibyslavském letišti, napadlo mě založit přehlídku bojových požárních automobilů Pyrocar. Vloni 18. srpna se konala již popáté a byla zapsána mezi české rekordy, které sleduje pelhřimovská Agentura Dobrý den. Na jedno místo v jednom dni se sjelo 325 požárních automobilů integrovaného záchranného systému České republiky.

4Zdroj: Deník / Ivo Havlík

Vděčným objektem pro moje zimní fotografování jsou divoké kachny, které v Přibyslavi zimují pod nezamrzajícím Jabloneckým žlebem. Když se vrátím k práci kronikáře, tak vést kroniku města Přibyslav ale vyžaduje být pořád ve střehu, mít stylistickou dovednost i pravopisnou znalost. Zatímco v žurnalistice platí - co není zajímavé, do novin nepatří, v kronikářství tomu tak není.

7Zdroj: Deník / Ivo Havlík

Koně na sněhu. Fotografoval jsem je dvakrát, jednou to bylo koňské spřežení v Pelestrově. Původním povoláním jsem zootechnik, proto mě vzrušuje, když na Vysočině potkám koně. V Přibyslavi jsem uspořádal tři velké fotografické výstavy. První byla o hlubinách pohledského lomu, druhá o životě divokých kachen na zamrzlé zátoce Sázavy.

5Zdroj: Deník / Ivo Havlík

To je výtvarník Josef Saska ve svém ateliéru. Na Havlíčkobrodsku jsem si našel několik dobrých kamarádů, jedním z nich je právě akademický malíř Josef Saska, mám rád tvůrčí nepořádek v jeho ateliéru který má v Nové Vsi u Světlé nad Sázavou.

6Zdroj: Deník / Ivo Havlík

Mezi moje první fotografické zápisy přibyslavské kroniky letošního roku 2019 patří záchrana zlomeného kříže na 50 metrů vysoké městské věži, snímek jsem pořídil ze země teleobjektivem. Ukázalo se, co bylo příčinou havárie. Do báně zatékala voda, ta ve zmrzlém skupenství roztáhla nosnou trubku a potom již silný vítr zkázu dokonal.

8Zdroj: Deník / Ivo Havlík