„Na hotel nám tu medaili nikdo nepřiveze,“ burcoval reprezentační trenér Filip Pešán po páteční porážce s Ruskem. „Musíme se vrátit do práce a navlíknout si montérky,“ pokračoval o den později po (až ostudném) nezdaru se Švýcarskem.

Pokud jde o řízné výroky, jako stvořené do titulků v médiích („těch vašich nadpisů“, říkával tomu jeden z Pešánových předchůdců Vladimír Růžička), je současný šéf střídačky mužem na svém místě. Jenže od muže odpovědného za vystoupení národního týmu na mistrovství světa se čeká víc než jen exhibiční přísun břitkých glos.

Šimon Hrubec inkasoval gól.
Češi až po krk v problémech. Hokejisté dostali drsnou lekci od Švýcarů

Sebevědomý kouč teď zkrátka musí předvést, že je opravdu schopným (šéf)trenérem, jinak se celé jeho ambiciózní angažmá na půdě svazu ocitne v troskách. Reprezentaci v Rize totiž teče do bot, což je znát o to víc, že před startem turnajem se v českých luzích, hájích a zimácích rozmohl až překvapivý optimismus.

Chvála čtvrté lajny

„Možná jsme si vyzkoušeli hrát jednoduchý kombinační hokej, který nebolí, a je vidět, že to není ta cesta,“ řekl Pešán po švýcarské lekci. „Je to i moje vina, vina mé nominace, ale zatím za sebou máme jen dvě utkání,“ dodal.

Není divu, že chválil jen dříče ze čtvrtého útoku. „Naše suverénně nejlepší formace byla Flek, Adam Musil, Smejkal. I Matěj Blümel hrál výborný zápas,“ vyzdvihl Pešán s tím, že i od ostatních bude chtít nebojácný přístup hokejových „proletářů“. „Využijeme tyhle kluky k tomu, abychom přidali do každé lajny dělníky,“ hodlá zcela přeházet složení útoků.

Jan Kovář dobývá švýcarskou branku.
Českého kapitána štvaly hlavně fauly. Vím, jak jsou Švýcaři dobří, říká Kovář

K zamyšlení vybízí i defenziva, která byla v obou zápasech (diplomaticky řečeno) hodně slabá. V kombinaci se zbytečnými fauly tak bylo zaděláno na průšvih. Častá vyloučení jsou ostatně vleklý problém národního týmu na MS už několik let.

Není důvod k panice

Jisté je, že euforie, která zachvátila Česko těsně před šampionátem, se rozplynula. Povedená příprava (hlavně generálka v Praze) hodně fanoušků až nepřípadně navnadila. Jenže v Rize Pešánův tým zatím rozhodně nepředvedl to nejlepší, co v něm je.

Kdo byl z pohledu českého týmu nejlepším hráčem zápasu?
HLASUJTE: Kdo byl proti Švýcarsku nejlepším hráčem zápasu?

Není tedy důvod házet flintu do obilí. Pokud jde o silné soupeře ve skupině A, čeká na Čechy už jen Švédsko. Duely se Slovenskem či Dánskem jistě nebudou příjemnými dýchánky, mužstvo s medailovými aspiracemi je však musí bezpodmínečně zvládnout. O mačích s Běloruskem a Velkou Británií ani nemluvě. Pak by čtvrtfinále nemělo utéct.

Nejdřív je ale třeba razantně změnit hru a vyštrachat ve skříňce ty zmiňované montérky… „Doufám, že bude už v dalším zápase. Uzpůsobím tomu sestavu,“ slíbil Pešán.