Jejich život tam provázejí hádky, sousedské spory, nevraživost. Zaznamenal jsem je i v tamní samosprávě, která se musela vypořádat i s nezvykle častým střídáním starostů, podanými trestními oznámeními a v neposlední řadě i soudy.

Nikdy by mě nenapadlo, že v obci, která má sotva šedesát obyvatel, se takové věci dějí. Jedno hlavní líčení aktuálně probíhá u brodského okresního soudu, a to 
s bývalým starostou Milanem Povolným. Ten je obžalovaný
z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Obžaloba ho viní, že v době od 12. listopadu 2010 do počátku ledna 2011, jako starosta obce, vytěžil dřevo z obecního lesa, a způsobil tak škodu za více než čtyřicet tisíc korun. Hlavním bodem včerejšího jednání byl výslech svědků. Byl mezi nimi i současný starosta Jan Korbela. Jeho způsob vystupování mě naprosto šokoval. Pravidelně chodím na různá líčení, ale ještě nikdy jsem neviděl takovou neúctu k soudnictví, a to od člověka, který vykonává veřejnou funkci. Dovolím si tvrdit, že v některých momentech jeho chování hraničilo až s pohrdáním soudem.

V této souvislosti si dovolím podotknout, že i v minulosti jsem byl opakovaně svědkem toho, jak třeba nevkusně a hlavně nevhodně chodí lidé k soudu oblečení. I to považuji za jejich neúctu k soudu. Být já soudcem, neváhal bych a nemilosrdně bych je pokutoval.

filip.broz@denik.cz