Vláda vytipovala tři kraje, kde by chtěla ubytovat romské ukrajinské uprchlíky. Volba padla i na Vysočinu – konkrétně na budovu ministerstva obrany v Kramolíně na Třebíčsku. Poklidná obec, která má něco málo přes sto duší, by se měla rozrůst až o pětačtyřicet nových obyvatel. Rozhodnutí může ovlivnit i zdejší turistický ruch – Kramolín totiž leží přímo u Dalešické přehrady a je přístavištěm výletní lodi Horácko.

Ilustrační foto.
Další centrum pro uprchlíky. V Kramolíně se ubytují ukrajinští Romové

Romští uprchlíci z Ukrajiny dorazili do Česka už před několika týdny. Problémy s nimi mají obce hlavně na severu země. A také v Praze, kde je magistrát ubytoval ve stanech v parku v Praze 9. Lidé si stěžují na to, že Romové nemají hygienické návyky, jsou z valné části negramotní a obtěžují okolí.

Jenže zároveň se hovoří o tom, že tito uprchlíci nemají pouze ukrajinské občanství. Mnozí z nich disponují i maďarským pasem. Ty před lety rozdával maďarský premiér Viktor Orbán v maďarsky mluvících oblastech okolních zemí ve snaze zajistit si voliče. Znamená to, že tito lidé na uprchlickou pomoc nemají nárok. Jsou občany jedné ze zemí Evropské unie. Je tedy nutné, aby úředníci striktně dbali na předpisy. „Jsi Ukrajinec? Pak ti pomůžeme a je úplně jedno, zda jsi bílý, černý nebo třeba pruhovaný. Pokud máš ale maďarský pas, hledej štěstí v Maďarsku.“ Je to zcela jednoduché. Stačí se řídit principem „padni komu padni“ a nevyměknout. Pro všechny musí platit stejná pravidla.