Je to koníček skvěle pasující k venkovskému charakteru Vysočiny. Člověk se díky němu podívá do přírody, může do výroby zapojit i děti a nabízí se prakticky nekonečné množství příchutí či jejich různých kombinací. Černý bez a meduňka? Nebo meduňka s mátou? Fantazii se meze nekladou.

Navíc se tímto způsobem může člověk zbavit kopřiv, které obvykle na zahradě úplně moc nechce – prostě z nich udělá lahodnou šťávu. Příznivci domácích sirupů na ně pak nedají dopustit ani kvůli léčivým účinkům. Ty ze smrkového jehličí jsou dobré na rýmu, bezové na kašel a tak dále.

S příchodem léta se nyní blíží sezona, kdy se dá na výrobu použít i doma vypěstované ovoce. Ano, kuchyň po výrobě sirupu občas vypadá jako po výbuchu, výsledkem celodenní akce je pár lahviček, ale blíží se prázdniny a bude potřeba nějak zabavit děti. Poslat je natrhat rybíz na sirup je snadná finta, jak je zaměstnat klidně na celý den. Jen je potřeba mít dostatek keřů obsypaných červenými bobulemi…