V tomto případě je třeba si vzpomenout na jakýsi retro pořad vysílaný před pár lety veřejnoprávní televizí. Mladičká moderátorka na pokraji hysterie líčila jak matky z období „zlého" socialismu vlekly maličké děti brzy ráno do školky, aby mohly ony samy nastoupit včas do fabriky. Byť sama moderátorka, s ohledem na svůj věk, věděla o socialismu houby, protože ještě tou dobou si sama hrála na horníky v uhláku.

Nevím, co by řekla nyní na adresu matek, které odloží svoje malé dítě, třeba i dvou až tříleté, do školky dokonce na noc, k cizím tetám, aby samy mohly „zařezávat" u pásu! Třeba by moderátorka naopak tleskala a pištěla nadšením, jak je to v tom kapitalismu pěkně zařízené. Nicméně reakce na sociálních sítích na adresu noční školky jsou zajímavé. Negativa převládají. Jak vidno, zdravý rozum v české kotlině ještě neumřel.

„Ti lidé ztratili veškeré tradiční hodnotové ukotvení a propadli diktátu korporací. Myslí si, bůhvíjakou nedělají kariéru, a přitom žijí jako nuzáci, zavření v autě nebo spí mimo domov, věčný stres. Bohužel vládám tohle vyhovuje, pěstovat vnitřně zcela vyprázdněné lidi, se kterými mohou mávat, jak se jim zachce," říká například pan Pavel a dodává: „Je to v podstatě věznice, třebaže s veselými obrázky, zaplacená z našich peněz pro soukromé využití firmou, která sem bude posílat k výkonu trestu všechny zdegenerované lidi, kteří kvůli výrobě naprosto zapomněli, co je smyslem života."

„Snad jednou snad přijde doba, kdy takovéto zacházení s dětmi bude vnímáno jako těžký zločin proti lidskosti," doufá pan Ondřej. Co k tomu dodat. Přesné a výstižné. Lépe bychom to nenapsali. Snad jen povzdech: „Proboha co z takových dětí jednou bude. Příště někdo přijde s odchovnou, kam matky odhodí dítě hned po porodu a poběží do montovny. Malé děcko má být v noci doma a u mámy!"

Ano doufejme, že jednou takové zacházení s lidskými bytostmi a hlavně dětmi, bude opravdu trestné!

stepanka.saadouni@denik.cz