Na jedné straně si 84 procent studentů myslí, že je Česko dobrou zemí pro život, přitom by tu dlouhodobě chtěla žít sotva čtvrtina. Nejvíc jim prý překáží takzvaně typická česká povaha. Takže pokud to shrneme, studenti chtějí utéci do zahraničí sami před sebou. Důležité ale je , že jim nevadí „typicky české" vysoké školství zdarma. Uff to jsme si oddechli!

Sousedova jablka vždycky vypadají sladší než jsou. Rozhodně by ale měli nespokojení studenti život v zahraničí zkusit, je to cenná zkušenost. Aby poznali, že ani v cizině pečení holubi do úst nelétají, chleba je tam o dvou kůrkách, bez práce nejsou koláče a na lidi, kteří, chtějí jen brát, užívat si a nic nedávat, tam nikdo nečeká a není na ně zvědavý. A že vysoké platy znamenají i vysoké výdaje. Studenti skutečně potřebují větší zkušenost a kontakt se zahraničím.

Potom by zjistili a věděli, že ty negativa, která tak dobře znají z Česka a která se jim doma tak protiví, jsou v zahraničí taky a někdy v mnohem horší podobě. I ta jinakost se přeji, neboť po čase zjistíte, že například herr Kohl je docela obyčejný pan Kapusta, mister Black je pan Černý, no a monsieur Filou je docela obyčejný pan Taškář a to se všemi negativy významu toho jména. Neboli český hňup není o nic horší než hňup německý, anglický, či francouzský, hloupost a nadutost nezná hranic.

Mimochodem v jednom francouzském televizním krimiseriálu vysílaném pravidelně na jedné komerční televizní stanici, si hlavní hrdinové často stěžují na typicky špatnou francouzskou povahu, autor známých severských detektivek si v románu Hrob v horách stěžuje na typicky švédskou povahu. Tak si to přeberte. Která povaha je ta ideální?

Mimochodem, víte co je nejhorší rys typicky české povahy? Neustále brblat, prskat a nadávat na „typickou českou povahu!"

stepanka.saadouni@denik.cz