Zásadní zpráva těchto voleb? Bezesporu ta, že také Vysočina hlasovala pro změnu. V celorepublikovém součtu sice získaly obě protibabišovské koalice přes 43 procent hlasů, zatímco na Vysočině o dvě procenta méně, ale když k tomu přidáme celkové vítězství koalice Spolu v kraji, je hlavní vzkaz voličů zřejmý.

Na druhou stranu, hnutí ANO zase tolik příznivců neztratilo. Téměř 27 procent získaných vysočinských hlasů znamená ani ne o dvě procenta horší výsledek než před čtyřmi lety.

Sněmovní volby 2021 na Vysočině
Spolu ovládlo tři okresy Vysočiny. Ve dvou dali voliči přednost hnutí ANO

Hlavními poraženými jsou jednoznačně komunisté, kteří oproti posledním volbám do dolní komory přišli o polovinu voličů a zůstaly tak i na Vysočině pod pětiprocentní hranicí. Tak jako jinde, i tady doplatila KSČM na okoukané tváře a neschopnost oslovit voliče novými tématy.

Naopak sociální demokraté potvrdili, že na Vysočině jsou mnohem pevněji zakotvení než v jiných krajích. Zisk 6,5 procenta sice určitě není „z říše snů“, ale pro vstup do dolní komory by ČSSD stačil. Na Michala Šmardu a spol tak podle všeho čeká nelehký úkol pozvednout tradiční levicovou partaj ze dna a znovu ji vrátit do parlamentu.

Také teprve nedávno vzniklá Přísaha Roberta Šlachty, která celkově skončila pod pěti procenty, by na Vysočině byla parlamentní stranou, byť jen velmi těsně.

Smutný předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál.
V táboře ČSSD na Vysočině panoval optimismus asi jen hodinu

To strany s vyhraněnými, často až extremistickými postoji v kraji žádného extra výsledku nedosáhly. Volný blok dopadl na Vysočině ještě hůře než v celorepublikovém součtu a SPD Tomio Okamury oproti výsledku před čtyřmi lety oslovila o půl procenta voličů méně.

Volby sice skončily, jednání o nové vládní většině ale teprve začínají. Hlavní trumfy drží v rukou obě koalice, které už deklarovaly vůli vládnout společně. A hlavně bez ANO. Najít průsečík mezi programy pěti různých stran, které zastupují nesourodé voliče od levého středu doprava, ale nebude vůbec jednoduché. Jisté je jedno: přehnané partajničení by znamenalo vydat se cestou sousedního Slovenska paralyzovaného vládou čtyř neustále rozhádaných koaličních stran.