Hasiči na Vysočině zasahovali kvůli přívalovým dešťům a větru večer skoro dvacetkrát. Nejčastěji vyjížděli do okresu Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Jihlava. Čistili kanalizace, odčerpávali vodu, odklízeli popadané stromy.

"Zasahovali i u dopravní nehody u Štoků na Havlíčkobrodsku," sdělil operační důstojní hasičů.V podvečer zasáhly velmi silné bouřky Jindřichův Hradec, Soběslav, Kamenici nad Lipou, Pelhřimov, Humpolec a Chotěboř. Pak se bouřky posunuly k Jihlavě, Havlíčkovu Brodu a Svitavám.

Popadané stromy odstraňovali například v Batelově na Jihlavsku, v Želivi či obci Kunemil u Světlé nad Sázavou.

Lidé a roušky. Ilustrační foto.
Další člověk se uzdravil, nový případ koronaviru se neobjevil

Za poslední dva roky největší přírodní „událost“ mají za sebou v Želivě na Pelhřimovsku. „Spláchl nás v sobotu v podvečer přívalový déšť, meteostanice kilometr za Želivem ukázala čtyřiadvacet milimetrů. Na silnice se nahrnulo bahno s kamením. Do restaurace, která je delší čas zavřená, taky zřejmě natekla voda, informovali jsme o naší domněnce majitele objektu,“ popsal situaci tamní starosta Miroslav Buňata.

Řeka Želivka měla v jednom místě v korytě hodně naplaveného nepořádku, který bylo potřeba vytahat. Želivští čistili i křižovatku a autobusovou zastávku. Na pomoc přijeli hasiči místní i z Červené Řečice.