Ačkoli policejní statistiky vykazují v našem kraji loni pouze 1 454 dopravních nehod, je zřejmé, že dopravních havárií se stalo na našich silnicích hned několikanásobně více.


„O tom, že se dopravních nehod odehrálo víc než vykazují statistiky, víme. Kvůli změně v ohlašovací povinnosti, kdy není nutné hlásit nehodu s nižší škodou, se k nám však většina z nich ani nedostala,“ konstatoval Libor Šemík, zástupce vedoucího havlíčkobrodského dopravního inspektorátu.


Nejčernější byl říjen


Od počátku loňského roku musí totiž řidiči přivolat policisty pouze k nehodám, u nichž dojde ke zranění, škodě na majetku třetí osoby nebo když škoda na vozidlech přesáhne částku sto tisíc korun.


Podle dostupných statistik České pojišťovny nebyl nejčernějším měsícem z hlediska počtu nehod tradiční březen, ale říjen. Naopak nejméně pojistných událostí bylo evidováno v měsíci srpnu a červenci. Prázdniny a dovolené se tak v počtu hlášení už poněkolikáté projevily spíše pozitivně.


„Počet karambolů z povinného ručení se vyrovnal počtu škod z havarijního pojištění. Důvodem je především zavedený bonusový systém v kombinaci s pozornými likvidátory a detektivy. To odrazuje motoristy od snahy podvádět a nechat si opravit vůz z povinného ručení kamarádů. Za asistence policie řešili klienti naší pojišťovny zhruba každou třináctou nehodu a přibližně tisícovka měsíčně se udála na některé z českých dálnic,“ zhodnotil situaci mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.


Jak dále uvedl, ročně oznamují motoristé České pojišťovně přes čtvrt milionu případů a tento počet se už delší dobu nemění.


Přibližně o pět procent však vzrostl objem způsobených škod, především kvůli nákladným škodám na zdraví.

Pojistné události nehod motoristů

Vysočina celkem: 6 863

Havlíčkobrodsko: 1 480
Jihlavsko: 1 673
Pelhřimovsko: 1 192
Třebíčsko: 1 334
Žďársko: 1 184