Prim vede Žďársko v počtu lehkých zranění při dopravních nehodách, těch bylo třiašedesát. Nechvalné druhé místo drží Třebíčsko s devětapadesáti lehkými zraněními.

Pokud jde o úmrtí do čtyřiadvaceti hodin po dopravní nehodě, pak v době prázdnin zaznamenali policisté na Žďársku dva případy. Na Jihlavsku čtyři, na Pelhřimovsku a Třebíčsku jeden.

Těžká zranění byla ve stejném období ve žďárském okrese čtyři stejně jako na Havlíčkobrodsku. Smutné prvenství má v tomto případě opět Jihlavsko, kde po dopravních nehodách zaevidovali policisté v období dvou měsíců pět těžce zraněných osob.

Policisté se na Vysočině zaměřili na chování řidičů zejména v poslední prázdninový víkend, kdy se na silnicích uskutečnila rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce cílerná na kontrolu všech účastníků silničního provozu.

„Poslední prázdninové dny policisté v celém kraji očekávali zvýšený silniční provoz a s tím související riziko možného nárůstu počtu dopravních nehod. Jako každoročně, tak i v letošním roce, se řidiči, motocyklisté, cyklisté a chodci setkávali mnohem častěji s policejními hlídkami, a to po celý víkend,“ potvrdila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Požár řezačky v České Bělé.
V České Bělé hořela na poli řezačka. Škoda je zhruba 200 tisíc

Celkem zkontrolovaly policejní hlídky 2092 vozidel a při této příležitosti zjistili 376 dopravních přestupků. „Celkem 366 přestupků v dopravě vyřešili policisté na místě uložením pokuty v příkazním řízení. Deset zjištěných přestupků bude odevzdáno k projednání do správního řízení,“ informovala Dana Čírtková.

„Ve 123 případech řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost jízdy, kdy 119 přestupků vyřešili policisté uložením pokuty v příkazním řízení a čtyři přestupky bude řešit správní orgán. Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov uložili za překročení nejvyšší povolené rychlosti v modernizovaném úseku kauci ve výši 5500 korun. Cizinec projížděl v neděli 1. září po dálnici D1 a na 130. kilometru ve směru jízdy na Brno, kde je nejvyšší povolená rychlost stanovena v modernizovaném úseku na 80 kilometrů za hodinu, projížděl rychlostí 156 kilometrů za hodinu. Vzhledem k tomu, že existovala důvodná obava, že by se mohl vyhýbat správnímu řízení v České republice, policisté využili možnosti uložit mu kauci,“ doplnila policejní mluvčí.

I tentokrát se podařilo policejním hlídkám zadržet také řidiče, kteří za volant usedli po požití alkoholu. „Bylo to v šesti případech – naměřená hodnota byla do jednoho promile alkoholu, takže se jednalo o přestupkové jednání ze strany řidiče,“ poznamenala Dana Čírtková.