Za mírnější následky dopravních kolizí podle něj může zejména to, že lidé v důsledku koronavirové pandemie zůstali častěji v Česku. Na hlavních tazích byl proto hustější provoz a rychlost byla pomalejší.

Nehoda na dálnici D2. Dodávka narazila zezadu do kamionu.
Zablokovaná D2: dodávka narazila zezadu do kamionu, na místo letěl vrtulník

"Zaznamenali jsme pokles ve všech hlavních kategoriích," řekl Zlý. Dopravních nehod podle něj vyšetřovali policisté 17 778, což je oproti loňsku pokles o 247. Kromě smrtelných případů se snížil i počet těžce a lehce zraněných.

Nižší úmrtnost je podle ředitele dopravní policie dána více faktory. "Jednak jsme docela medializovali připravované dopravněbezpečnostní akce," uvedl Zlý. Díky tomu se podle něj například poslední prázdninový víkend obešel zcela bez smrtelných následků. Také někteří řidiči podle něj už začínají jezdit ohleduplněji. Nejvíce však následky nehodovosti ovlivnilo to, že Češi mnohem více vyhledávali k dovoleným místa v tuzemsku.

Ilustrační foto
Dívenka spadla na Kladensku z kola a řidítky si propíchla nohu

Od začátku roku do konce srpna se v Česku stalo 63 088 dopravních nehod, při kterých 323 lidí zemřelo, 1180 utrpělo těžká zranění a 14 495 lidí se zranilo lehce. Nejčastější obětí jsou řidiči osobních aut. Počet úmrtí je nejnižší od roku 1961, od něhož dopravní policie vede statistiku nehodovosti.