Vyplývá to ze statistiky, kterou si vede Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina.

Senioři patří mezi nejohroženější skupiny v dopravě. Proto se na ně v příštím týdnu zaměří například i projekt Vysočinou na silnicích bezpečně. Senioři jsou ohrožení nejen jako řidiči, ale také jako chodci nebo cyklisté. Jeden příklad z poslední doby: Koncem září byl na přechodu pro chodce v Žižkově ulici v Jihlavě sražen pětasedmdesátiletý muž.

„Devětačtyřicetiletý řidič vozidla Peugeot jel po Žižkově ulici ve směru od centra města. V tu dobu přecházel vozovku po vyznačeném přechodu pro chodce směrem ke hřbitovu pětasedmdesátiletý muž a došlo ke střetu," popsala nehodu policejní mluvčí Jana Kroutilová. Chodec musel být se svými zraněními převezen do jihlavské nemocnice na ošetření.

Pomalejší reakce

Šéf dopravní policie Tomáš Lerch potvrdil, že loňský rok byl ve vztahu k chodcům seniorům tím nejrizikovějším. Problémy jsou podle něj viditelné hlavně v obcích. 
„V obci je to obvykle dáno tím, že chodci podceňují riziko vlastní bezpečnosti. Mnohdy vstupují do vozovky, aniž by se přesvědčili, zda je to bezpečné," popsal dopravní policista Lerch. Na českých silnicích zemřelo sto patnáct seniorů, z nichž dvaatřicet bylo chodců.

Další ohroženou skupinou účastníků silničního provozu jsou ale například i cyklisté. V poslední době se podle Lercha rozmohl trend elektrokol. „Během září evidujeme v této souvislosti několik tragických nehod, kdy senior nezvládl řízení kola či mopedu," dodal ředitel dopravní policie.

V případě, že senior sedne za volant, nebývá nejčastější příčinou nehody agresivní či rychlá jízda, ale nepozornost a přehlédnutí. „Je to dáno především věkovým omezením a také tím, že se řidič plně nevěnuje řízení vozidla. Je to spojeno s celkovou kondicí," vysvětlil Lerch.
Na Vysočině se v prvních devíti měsících letošního roku stalo 3 014 nehod, zemřelo při nich 24 lidí, z nichž pět byli lidé nad šedesát let. „Účastníků nehod bylo tři a půl tisíce z tohoto počtu bylo 430 lidí starších šedesáti let. Za viníky nehod bylo označeno 1 750 lidí, z toho 240 osob bylo nad šedesát let. Tato cílová skupina si pozornost bezesporu zaslouží," potvrdil Radek Malíř, ředitel Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

V úterý u Tesca

V příštích dnech proto na seniory zacílí například i preventivní akce s názvem Vysočinou na silnicích bezpečně. Ta se uskuteční v úterý 6. října u hypermarketu Tesco v jihlavské Brněnské ulici. Majitelé osobních aut ve věku seniorů při ní dostanou učebnici autoškoly s platnými zákony a vyhláškami a reflexní vestu. Dále budou moci využít bezplatné technické prohlídky.

„Při setkání se seniory jsme zjistili, že senior neví, co se dělo v zákoně, zná starou vyhlášku a netuší nic o novinkách. Málokterý senior chce investovat peníze do nové učebnice, proto jim ji poskytneme v rámci tohoto projektu zdarma," vysvětlila policejní mluvčí Dana Čírtková.
Podobně chce v následujících dvou měsících na seniory zacílit také organizace Besip, která pomáhá policii 
v oblasti prevence bezpečnosti dopravy. Na Vysočinu vyjede v říjnu se dvěma besedami pro seniory. Během listopadu potom přidá další tři besedy.