Do středečního rána na Vysočině vystoupal počet domácností bez elektřiny na 1 400. "Nejvíce problémů jsme řešili na Třebíčsku (800 domácností) a na Pelhřimovsku (500)," sdělila před osmou ranní mluvčí energetické společnosti E.ON Martina Slavíková. Dopoledne se technikům podařilo většinu dodávek elektřiny obnovit.

Nejčastější příčinou poruch bylo podle ní poničené vedení kvůli stromům a větvím, které na něj v průběhu bouřky spadly. "Obvykle bývají zničené vodiče a izolátory," dodala.

Spadený strom v úterý zastavil provoz na trati 212 v úseku Světlá nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou.

Vlaky do nočních hodin nejezdily na trati 250 v úsecích Křižanov – Ostrov nad Oslavou a Sázava u Žďáru - Přibyslav kvůli výpadku dodávky elektrického proudu. 

Ilustrační foto.
Do lékárny či k lékaři jen s rouškou. Od středy platí na Vysočině nová pravidla

Úternímu vichru podlehla i stará lípa v obci Moravec na Žďársku. „Po pádu strom podpíraný pergolou zůstal viset na zdi a okraji střechy rodinného domu. Poškození domu, pergoly a zahrady je pro rodinu velmi nepříjemné, ale naštěstí nedošlo k žádnému zranění,“ informoval Petr Broža z Moravce.

S odstraněním spadlé lípy pomáhali profesionální hasiči ze Žďáru nad Sázavou i dobrovolné jednotky z Moravce a ze Strážku.

Moravec je znám řadou staletých lipových alejí. „Mnohé byly v druhé polovině minulého století vyhlášeny jako chráněná stromořadí. Ale postupně se z některých staly nebezpečné a neviditelné časované bomby,“ řekl Broža. Zmíněná lípa ale údajně nepatřila k nejstarším.