Avšak právě na podzim se zvyšuje počet jejich nehod.

Jak je důležité být na silnici viditelný, ukazuje nehoda z minulého víkendu. „V ulici Lánice ve Velké Bíteši došlo k nehodě auta a cyklisty. Dvaačtyřicetiletý řidič přehlédl cyklistu a srazil ho. Šestačtyřicetiletý cyklista byl odražen na auto zaparkované u krajnice," sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková a dodala, že cyklista skončil s lehkým zraněním v nemocnici.

Podzim přináší dřívější stmívání a časté mlhy. Je tedy nutné dbát na reflexní prvky na obečení. „V současném období, kdy se začíná venku brzy stmívat a mohou se objevovat častěji mlhy, musí cyklisté dbát na řádné vybavení kola. Měli by mít na paměti, aby si na sebe oblékli při jízdě na kole za šera nebo za mlhy oblečení s reflexními prvky, aby byli při jízdě na silnici dobře a zejména včas vidět," varovala Čírtková.

Další připomínku pro cyklisty musela tisková mluvčí sdělit i po případu, který se stal také v pátek, ale až v odpoledních hodinách. „Kolem půl sedmé večer policisté kontrolovali cyklistu, který jel na neosvětleném kole po silnici od obce Brancouze směrem na Dolní Smrčné. Policisté provedli u cyklisty dechovou zkoušku s výsledkem 2,45 promile alkoholu v dechu," sdělila Čírtková s upozorněním, že zákon o provozu na pozemních komunikacích platí pro cyklisty stejně jako pro řidiče osobních aut.

Aneta Hrdličková