„Na silnicích celého Kraje Vysočina zemřeli při dopravních nehodách za letošní prázdniny tři lidé," poznamenala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Jedna z vážných dopravních nehod na Jihlavsku se udála v srpnu v Rytířsku. Řidič Renaultu Kangoo nezastavil před dopravní značkou stop a nedal přednost kolemjedoucímu Volkswagenu Tiguan. Auta se srazila, Renault se převrátil na bok a sedmadvacetiletý spolujezdec nepozorného řidiče skončil v nemocnici. Zranění byli ale
i dva spolujezdci řidiče Volkswagenu. Škoda na autech se vyšplhala na 220 tisíc korun.

„Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v letošním roce patří nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě, předjíždění a nedodržení bezpečnostní vzdálenosti související především s kolonami vozidel před uzavírkami na silnicích kvůli opravám," shrnula Čírtková.

Rychlost jízdy a stav silnice neodhadl ani dvacetiletý řidič, který se vyboural v červenci nedaleko Kamenice. Kvůli příliš rychlé jízdě se dostal do smyku, přejel do protisměru a vyletěl ven ze silnice. Spolu s ním jeli v autě i dva stejně staří mladíci. Všichni tři skončili po nehodě v nemocnici. Na autě značky Opel Astra vznikla škoda přibližně třicet tisíc korun.

„Letos bylo v červenci a v srpnu při nehodách na silnicích Vysočiny dvaadvacet osob zraněno těžce a 342 osob se zranilo lehce," vyčíslila Čírtková. Od začátku roku narostl v kraji také počet řidičů, kteří se srazili se srnami či prasaty. V porovnání s loňskými prázdninami se v kraji snížil počet bourajících opilých řidičů. Zatímco loni jich bylo přes prázdniny třiapadesát, letos třicet. Osm z nich však stále připadá na Jihlavsko. Stejně tomu bylo i loni.

Pod vlivem řídil auto bez technické zkoušky

Jeden příklad za všechny. 25. července se na silnici mezi Třebíčí a Opatovem vyboural jednatřicetiletý muž, který měl v krvi více než dvě promile alkoholu. Škoda na Peugeotu, který muž před čtvrtou hodinou ráno řídil, se vyšplhala na deset tisíc korun, a policisté navíc zjistili, že auto mělo měsíc propadlou technickou prohlídku. Opilý řidič měl štěstí, nic se mu nestalo.

Od začátku roku zemřelo na silnicích v kraji celkem třináct lidí. „Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku poklesl počet mrtvých na silnici o devět osob," porovnala Čírtková.

Od začátku roku do 1. září se v celém kraji vyboural stejný počet řidičů jako za stejné období vloni, a to 2 676. Skoro sedm set padesát dopravních nehod se stalo o prázdninách, loni to bylo ještě skoro o šedesát více.

Ivana Holzbauerová