Zmíněný ČP index měří bezpečnost počtem usmrcených a těžce zraněných účastníků dopravních nehod na území okresních (a krajských) měst. Loňské 56. místo připadlo Havlíčkovu Brodu za devět těžce zraněných účastníků dopravních nehod. „V roce 2017 při dopravních nehodách na území Havlíčkova Brodu nepřišel nikdo o život, ale počtem těžce zraněných osob patří město mezi nejméně bezpečná okresní města,“ poznamenala k aktuálnímu žebříčku Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny. Právě Česká pojišťovna každoročně ČP index bezpečnosti sestavuje a následně zveřejňuje.

Přestože počet těžce zraněných na ulicích Havlíčkova Brodu je vysoký, trend je přece jen v jistém směru příznivý. V roce 2016, kdy skončilo město na posledním 59. místě, na ulicích Havlíčkova Brodu tři lidé zemřeli a šest jich bylo zraněno těžce.

Na posledním místě za rok 2017 figuruje Náchod, kde došlo loni k jedné smrtelné nehodě a deseti nehodám s těžkým zraněním. Také Náchod se objevuje na chvostu žebříčku opakovaně, v roce 2016 byl v ČP indexu bezpečnosti na předposledním místě.

4:0. Takovým výsledkem si fotbalisté Leštiny (ve žlutém) poradili na domácím hřišti s Pacovem.
V derby rezervních týmů vyhrál ten z Havlíčkova Brodu

Po dvou smrtelných dopravních nehodách se loni stalo v Břeclavi, Frýdku-Místku, Karviné, Teplicích a Jablonci nad Nisou. Nejvíc nehod s těžkým zraněním, jedenáct, hlásil Přerov.

Z krajských měst má nejhorší bilanci Praha, kde došlo loni k 17 smrtelným nehodám a 156 nehodám s těžkým zraněním.

Podle zmíněného žebříčku došlo v roce 2017 v okresních městech na Vysočině (včetně krajské Jihlavy) k jediné smrtelné dopravní nehodě. Ta se stala právě v Jihlavě, která tak vinou této nehody přišla o předloňské celorepublikové prvenství. S bilancí jedno úmrtí a k tomu jedno těžké zranění byla Jihlava za rok 2017 třetí.

Mezi ryze okresními městy skončila Třebíč se dvěma těžce zraněnými devátá, Pelhřimov se třemi těžce zraněnými pětatřicátý a Žďár nad Sázavou s šesti těžce zraněnými třiapadesátý.Za rok 2017 patří republikové prvenství mezi krajskými městy Karlovým Varům. První pozice mezi okresními městy náleží pětici Cheb, Sokolov, Tachov, Semily a Blansko, kde shodně nedošlo k žádné smrtelné nehodě ani nehodě s těžkým zraněním.

Prostřednictvím ČP indexu hodnotí Česká pojišťovna bezpečnost na silnicích 13 krajských a 59 okresních měst naší republiky od roku 2004. Index vzniká na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při dopravních nehodách ve vztahu k počtu obyvatel daných měst.