Na silnici I/38 před Havlíčkovým Brodem ve směru od Kolína havaroval odpoledne kamion. Skončil mimo komunikaci a převrátil se na bok a přitom ještě srazil chodce. Řidič zůstal ve vozidle zaklíněný. Na místě zasahovaly všechny složky IZS a silnice byla v místě zcela neprůjezdná. 

"Na místě jsme ošetřili dvě zraněné osoby. Řidič kamionu byl po vyproštění převezen s lehkým zraněním na urgentní příjem nemocnice Havlíčkův Brod. Druhá osoba, chodec, který byl nákladním vozidlem sražen, utrpěl těžká zranění a bylo nutné ho letecky transportovat do traumacentra v Hradci Králové," uvedl mluvčí závchranářů Petr Janáček.

Místo dopravní nehody bude po celou noc průjezdné pouze jedním jízdním pruhem. Probíhá překládání nákladu z návěsu kamionu. V pátek se bude kamion vyprošťovat z příkopu.

Kamiony i osobní auta například zablokovaly také silnici I/38 v obci Dlouhá Brtnice na Jihlavsku. „V místě nemohly vyjet kamiony, které začali objíždět řidiči osobních vozidel a komunikaci zcela zablokovali,“ popsla policejní mluvčí Dana Čírtková.  Naopak úsek dálnice D1, kde stály nad ránem kamiony, je plně průjezdný bez omezení.

Na nájezdu z čerpací stanice na 111. kilometru směr Praha pak před šestou hodinou hořela zadní náprava u nákladního vozidla, který převážel osobní auta. „Požár se podařilo uhasit. Při události se nikdo nezranil,“ pokračovala Čírtková.

Bez zranění se obešla i většina dalších dopravních nehod, které se na Vysočině od rána staly. Z více neř třech desítek nehod museli zdravotníci ošetřovat pouze tři osoby. V péči záchranářů skončil řidič, který boural u Ledče nad Sázavou u odbočky na Kožlí. „Narazil do stromu a lehce se zranil. Zdravotníci ho proto odvezli do nemocnice v Havlíčkově Brodě. Dechová zkouška byla negativní. “ informovala Čírtková.

Nehoda se zraněním se stala také krátce po třinácté hodině na silnici II/352 mezi Ždírcem a Polnou. Při nehodě osobního auta se zranily dvě osoby. „Do své péče jsme převzali dvě osoby, které následně zdravotníci převezli se zraněními lehčího charakteru do jihlavské nemocnice,“ popsal mluvčí vysočinské záchranky Petr Janáček.

Naopak pouze pomačkanými plechy skončily další nehody na Vysočině. „Například u Pohledu na Havlíčkobrodsku skončilo vozidlo na střeše, u Jakubova na Třebíčsku bourala tři auta a u Svatého Kříže na Havlíčkobrodsku se srazilo osobní vozidlo s traktorem,“ vyjmenovala namátkou Čírtková.

Petr Špak před Okresním soudem v Jihlavě.
Neřízená střela: muž s covidem pobíhal po Jihlavě, dostal za to tři roky vězení

Autobus sjel na krajnici a poté do příkopu na silnici mezi Pikárcem a Křižanovem.Zdroj: Policie ČRAutobus sjel na krajnici a poté do příkopu před sedmou hodinou ranní na silnici mezi Pikárcem a Křižanovem. Ve voze byl pouze jeden pasažér. Jemu ani řidiči se nic nestalo.

Na silnicích prvních tříd a v Jihlavě na ulici Sokolovská a Pávovská blokovali provoz kamiony. „Problémy jsou na všech typech silnic v našem kraji. Je proto nutné dbát při jízdě zvýšené opatrnosti, protože mohou být namrzlé a nebezpečí smyku hrozí také například na úsecích s uježděnou vrstvou sněhu,“ podotkla Čírtková.

„Je nutné, aby řidiči přizpůsobili jízdu stavu a povaze vozovky, adekvátně snížili rychlost jízdy, věnovali se plně řízení, dodržovali bezpečnostní vzdálenost mezi vozidly a v neposlední řadě vozidlo před započetí jízdy očistili od sněhu,“ upozornila policejní mluvčí.

Situace se zkomplikovala na silnici I/23 mezi obcemi Hory a Předín. Havarovaný kamion je plně naložený a jeho vyproštění z příkopu je velmi obtížné. Správce komunikace proto místo označení jako neprůjezdné dopravními značkami - Zákaz vjezdu bude umístěn na Kasárenské křižovatce a v Předíně, aby se měli řidiči možnost otočit a k jízdě zvolit jinou náhradní trasu. "V této souvislosti apelujeme na všechny řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti a do úseku nevjížděli, neboť na silnici se neotočí a couvat by bylo velmi obtížné," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.