Řidiče vyprošťovali hasiči, podle záchranářů utrpěl středně těžká zranění. Před polednem byla dálnice v tomto místě uzavřena kvůli přistávání vrtulníku záchranky. Vytvořila se několikakilometrová kolona.  Z kamionu vyteklo kolem 600 litrů nafty.

Tato nehoda se už nepočítá do včera zveřejněné policejní statistiky, z níž vyplývá, že v průběhu prvních šesti měsíců letošního roku došlo na území Vysočiny  k 1 713 dopravním nehodám. Alespoň tolik jich krajští policisté vyšetřovali. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod zvýšil o celých sedmadvacet procent.

Letošní dopravní nehody si na silnicích Vysočiny vyžádaly již 20 obětí, což je o pětadvacet procent více ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Celkem 79 lidí se při letošních nehodách těžce zranilo. Dalších 539 účastníků silničního provozu utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červen roku 2012 o čtyři procenta nižší. „Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a os-tatním majetku se za první pololetí roku vyšplhala na 110 081 000 korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je o osmnáct procent vyšší," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

V 72 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje nebo byl pod vlivem drog.

„Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v kraji patří rychlost a způsob jízdy," sdělila mluvčí Čírtková. Právě tyto dvě příčiny se podílely celkem na 1 249 dopravních nehodách.  Nedání přednosti v jízdě pak bylo příčinou 119 letošních nehod, nesprávné předjíždění se podílelo na vzniku na 37 dopravních nehod.  Ve 24 případech byla na vině nehody technická závada. V 51 případech havarovali cyklisté, dva z nich byli při dopravní nehodě usmrceni, devět jich bylo těžce zraněno a dalších 35 utrpělo lehké zranění.

Motorkáři byli účastníky 56 dopravních nehod, v 35 případech motocyklista nehodu také zavinil. Čtyři motocyklisté při nehodě zemřeli, devět bylo zraněno těžce a 37 jich vyvázlo s lehkým zraněním.

V prvním pololetí roku se stalo účastníkem nehody také 59 chodců, dva z nich následkům zranění podlehli. Dalších šestnáct utrpělo těžké zranění. V 25 případech se nehoda stala na přechodu pro chodce nebo v jeho bezprostřední blízkosti. Devatenáct dopravních nehod zavinili právě chodci.

Kraj: nehodovost v 1. polovině roku

Útvar                      Počet nehod         Úmrtí

Pelhřimov                     214                   3

Havlíčkův Brod          258                   5

Jihlava                          336                   2

Třebíč                           251                   1

Žďár nad Sázavou        273                   4

Dálniční oddělení           381                   5

Kraj Vysočina         1 713                 20

(čtk)