Jedna z posledních tragických nehod se stala o uplynulém víkendu na Havlíčkobrodsku. „Alkohol za volantem sehrál svoji roli i v případě tragické dopravní nehody, která se stala 29. července brzy ráno na silnici u Golčova Jeníkova. Dechová zkouška u sedmadvacetileté řidičky vykázala hladinu přesahující dvě promile alkoholu. Nehodu nepřežil její o rok mladší spolujezdec. Řidička a další spolujezdec byli těžce zraněni,“ popsala ani ne týden starou smrtelnou nehodu i s okolnostmi, jak se stala, policejní mluvčí Dana Čírtková.

Alkohol je jedním z faktorů, které nehody, včetně těch nejtragičtějších, provázejí. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se sice letos snížil o čtrnáct procent, ale ti pořád usedají za volant a po vysočinských silnicích jezdí mezi ostatními. „Policisté ale letos dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči usedli za volant v silně podnapilém stavu – výjimkou nebyly hodnoty přesahující tři promile alkoholu v krvi,“ přiblížila situaci Čírtková.

Fotbalisté Kněžic (v modrých dresech) se museli poroučet z I. B třídy do okresního přeboru. Jak si povedou v prvním nedělním kole na hřišti Nadějova?
O víkendu startují okresní fotbalové soutěže mužů

V 84 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou pil. Ve dvou případech byl pod vlivem drog. Loni ve stejném období hrál při nehodách nějakou roli alkohol či drogy v součtu ve 102 případech.

I když se alkohol podepisuje pod nehody významně a nezřídka bohužel i fatálně, nejčastější příčinou nehod ani letos na Vysočině v prvních šesti měsících nebyl. „Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit rychlost jízdy a způsob jízdy,“ připomněla policejní mluvčí.

Kristýna Jahelková, Jihlava, 19. července 2017, 53 cm, 4 095 g
OBRAZEM: Další miminka z jihlavské porodnice

Trend nehodovosti úplně jednoznačný není. V meziročním srovnání přibylo nehod, a to z 2 282 loni na 2 390 letos. Jak už bylo zmíněno, výrazně narostl počet úmrtí při dosavadních letošních dopravních nehodách na Vysočině.

Naopak poklesl počet těžce zraněných účastníků dopravních nehod, v této statistice policisté zaznamenali jedenáctiprocentní meziroční pokles. Za prvních sedm měsíců loňského roku se při dopravních nehodách na Vysočině zranilo 78 lidí, letos to bylo 72 lidí.

Méně je i lehkých zranění, loni 799, letos 765. Jak už bylo zmíněno, méně bourají řidiči pod vlivem alkoholu či drog. A nižší je výše hmotných škod. Za sedm měsíců loni 144,4 milionu korun, za stejné období letos 134,7 milionu korun.

Ilustrační foto.
Překvapení. S domem si muž koupil celý arzenál válečné munice

Největší sumu za hmotné škody (38,5 milionu korun, loni to bylo ještě o osm a půl milionu víc) i letos hlásí dálniční policejní oddělení Velký Beranov, které jinak do statistik úmrtí (1) a těžkých (11) či lehkých zranění (45) přispívá nejmenším dílem.


Nehodovost na Vysočině (od 1. 1. do 31. 7.)
2016 

Počet nehod 2 282

Úmrtí 11

Těžká zranění 78

Lehká zranění 799

Alkohol a drogy 102

Hmotná škoda (v mil. korun) 144,4

2017

Počet nehod 2 390

Úmrtí 19

Těžká zranění 72

Lehká zranění 765

Alkohol a drogy  86

Hmotná škoda (v mil. korun) 134,7

Policie ČR. Ilustrační foto.
Osádku vozu šokoval agresivní muž. Vystup, řval na řidiče