Orli, jak si říkají, sehrají své historicky první utkání už v sobotu 24. března. „S nápadem založit v Brodě ragbyový klub přišel můj kamarád Marek Nosek. Společně jsme během několika týdnů dali dohromady partu nadšenců, která se do tohoto původně anglického sportu pustila doslova po hlavě,“ říká Lukáš Böhm, který druhou sezónu hraje ragby za Pardubice.

Brodský tým vznikl na začátku letošního roku a v současnosti čítá asi třicítku členů, kteří budou hrát pod patronací jednoty Orla HB. „Hrajeme ragby se třinácti hráči v poli po dobu dvakrát 40 minut. Nahrávat se smí pouze dozadu, dopředu se míč musí pronést anebo vykopnout,“ vysvětluje šéf brodského týmu, který bude prozatím hrát na fotbalových hřištích v okolních obcích.

Právě hřiště je totiž menším problémem Orlů. „Zatím nemáme žádné zázemí, trénujeme ve sportovním areálu v Plovárenské a zápasy budeme hrát na fotbalových hřištích v okolních vesnicích. Do budoucna najdeme zázemí v připravované sportovní hale jednoty Orel HB,“ dodává Böhm.

Historicky první zápas sehraje Rugby club Orli HB už v sobotu 24. března od 14 hodin na fotbalovém hřišti ve Štokách.
Přátelské utkání s Mikulovem bude řídit kapitán národního ragbyového týmu, Petr Šedina. Zápas bude generálkou na první turnaj, který brodští ragbisté sehrají poslední březnový víkend ve Slatiňanech. Poté už se naplno rozběhne sezóna.
„Budeme hrát druhou divizi, což je vlastně liga začínajících týmů. Kromě Havlíčkova Brodu vznikl letos ragbyový tým i v Ústí nad Labem, Chrudimi, Hradci Králové a Mikulově,“ vypočítává Böhm.

Hrát se bude turnajovým způsobem a jedno kolo by na konci července měl hostit i Havlíčkův Brod.

(orá)