Hned v úvodu mně dovolte, abych poděkoval všem, kteří nepodlehli mediálnímu šílenství proti motoristickému sportu a uvědomili si, že i když se jedná o náročný a nebezpečný sport, stal se výchovným prvkem pro mládež, která místo zakouřených restaurací a injekčních stříkaček s jehlami, vyměnila své priority za vůni benzinu.

Vždyť každoročně přibývá nových závodníků, kteří usedají do kokpitů soutěžních speciálů, které společně s mechaniky připravují celé měsíce pro jediný závod. Věřme, že zvítězil zdravý rozum a ti nejzarputilejší odpůrci a organizátoři různých peticí si uvědomili, že jeden den v roce, kdy jsou omezeni kvůli uzavřeným komunikacím, jim až tak moc neublíží a přinese změnu ve stereotypním životě. Doufejme společně, že „blbá nálada" ve společnosti bude po nových volbách ustupovat a naše děti se budou těšit na nablýskaná auta pod jejich okny, tak jak tomu bylo dříve.

V současné době jsou zakresleny kompletně tratě, byly vyvěšeny a vylepeny plakáty s programem a s upozorněním na uzavírky komunikací, které v sobotu 5. října budou v okolí Světlé nad Sázavou.

Poprvé v historii je soutěž současně zařazena do Volného Poháru ČR a do Rallye CUPU Championship. Právem nese Rallye Světlá punc mezinárodní soutěže. Mimo domácích jezdců uvidí diváci posádky z Velké Británie, Německa, Polska a Slovenska. Stejně tak poprvé bude změněna servisní a parkovací zóna. Po dohodě se zástupci města bude využita komunikace od nového kruhového objezdu směrem ke sběrnému dvoru a okolo skláren. Na tomto místě bude i občerstvení a toalety.

V pátek proběhne v zasedací místnosti městské radnice prezence a od 12,00 hodin projdou soutěžní vozy technickou přejímkou přímo v centru Náměstí Trčků z Lípy. Současně budou probíhat i seznamovací jízdy na všech rychlostních zkouškách.

V sobotu odstartuje první ostrý vůz z náměstí v 9,00 hodin a po krátkém přejezdu čeká posádky první zkouška Světlá nad Sázavou – Dolní Město. Start je naplánován na horizont za městem. K prvnímu zpomalení dojde v obci Lipnička, kde bude retardér. Další retardér bude před nebezpečnou, opačně vykloněnou, zatáčkou před Františkodolem. Následuje průjezd technickým stoupáním okolo tenisových kurtů hokejového reprezentanta Jardy Holíka. Po horizontu budou posádky míjet chráněný Panuškův dub. Ke zpomalení dojde před křižovatkou u Meziklasí a následným levým odbočením na Dolní Město. Cíl této zkoušky je v zatáčce.

Po zápisu na stanovišti stop je po 300 metrech start druhé rychlostní zkoušky Dolní Město – Dobrá Voda Lipnická. Tato zkouška dříve protínala Dobrou Vodu a Rejčkov a končila před Horní Pasekou. Na žádost zástupců Dolního Města byla tato zkouška zkrácena a cíl bude hned za technickou pasáží před Dobrou Vodou. Doufejme, že do budoucna se místní občané dovolají k obnovení těchto průjezdů.

Jezdce čeká přejezd přes Rejčkov, Kaliště, Lipnici a Okrouhlici na nejdelší zkoušku z Olešnice do Služátek. Po startu za obcí budou před nebezpečným rozskákaným úsekem vozidla zpomalena retardérem. V Lučici budou odbočovat na Janovec, dále na Tis. V polovičce rychlého úseku dojde opět ke zpomalení retardérem. Po kilometru musí jezdci odbočit zpět na Malčín. Před obcí dojde opět ke zpomalení. Průjezd obcí bude atraktivní jak pro diváky, tak pro samotné posádky. Dvojí odbočení a rychlá pasáž dovede posádky k dalšímu retardéru před lesem. Následuje technické klesání lesem s překrásným esíčkem a pravé odbočení na Služátky. Cíl i stanoviště stop je před obcí.

Do servisu budou projíždět piloti přes Josefodol. I když je letos servisní zóna okolo skláren Bohemia, servis IN i servis OUT je stále u startovní rampy na Náměstí Trčků z Lípy, kde můžete navštívit stánky AAA AUTO a AUTOSERVISU bratří Müllerů v barvách AUTO KELLY. Posádky budou mít 60 minut na servis a opravy svých vozů. Tato zóna bude otevřena i pro diváky. Po servisu čekají jezdce ještě dvě kola v pořadí tak, jak jsme je již vyjmenovali.

Dojezd prvního vozu do cíle by měl být 15,22 přes startovní rampu. Doufejme, že nedojde ke zdržení pro havárie a v 19,00 se potkáme společně s diváky na vyhlášení těch nejlepších. Vyhlášeny budou samostatně všechny třídy VPČR i RALLYE CUPU včetně absolutních pořadí. Diváci tak uvidí stejné posádky několikrát na stupních pro vítěze. Nejlepší smíšená posádka bude odměněna pohárem starosty města Světlé nad Sázavou.

Děkuji zástupcům měst a obcí za podporu dvanáctého ročníku mezinárodní motoristické soutěže, děkuji všem, kteří se podíleli a budou podílet na průběhu rallye.

Divákům přeji hodnotné sportovní zážitky a přeji si, abyste svou kázní na tratích ukázali, že patříme do světa motoristického sportu nejen jako soutěžící, ale i jako diváci. Posádkám a soutěžním týmům přeji nejlepší umístění bez zbytečných havárií a společně s vámi se těším na 12. ročník Rallye Světlé 2013.

Časy uzavírek RZ při počtu 100 vozů

RZ 1 mezi Světlou nad Sázavou a Dolním Městem                            8:08 – 10.48

RZ 2 mezi Dolním Městem a Dobrou Vodou Lipnická                         8:16 – 10.56

RZ 3 mezi Olešnicí a Služátkami                                                         8:59 – 11.39

RZ 4 mezi Světlou nad Sázavou a Dolním Městem                          11:07 – 13:17

RZ 5 mezi Dolním Městem a Dobrou Vodou Lipnická                       11:15 – 13.45

RZ 6 mezi Olešnicí a Služátkami                                                       11:58 – 14.28

RZ 7 mezi Světlou nad Sázavou a Dolním Městem                           13:36 – 16:06

RZ 8 mezi Dol. Městem a Dobrou Vodou Lipnická                            13:44 – 16.14

RZ 9 mezi Olešnicí a Služátkami                                                        14:27 – 16.57

Zdeněk Secký, ředitel rallye