Sobotní odpoledne v Tisu patřilo Grandfinále rugby league, jejímž hostitelem byl tým Orli Havlíčkův Brod. Vítězové základní části tabulky na svém hřišti vyzvali tým Chrudim Rabbitohs, kterému po základní části patřilo druhé místo. Dala se tedy předpokládat opravdu tuhá bitva o titul.

GRANDFINÁLE RUGBY LEAGUE

H. BROD – CHRUDIM 62:0
Již na předzápasovém rozcvičování bylo na obou týmech vidět velké odhodlání a touha získat vysněnou trofej. Zápas začal výkonem Rabbitohs a bitva mohla naplno začít. Prvních pět minut se oba týmy oťukávali a z obou stran bylo vidět pár zbytečných chyb. S postupem času však Orli získávali herní převahu, která vyvrcholila v 10. minutě, po nádherném úniku Michala Pechy, prvním try v zápase. Následnou konverzi proměnil Milan Pešout a Orli se ujali vedení 6:0.

Tento okamžik, jakoby prolomil veškeré obavy Orlů a ti začali na hřišti herně dominovat. Soupeř však kousal tvrdou hrou a pevnou obranou. Chyb na obou stranách přibývalo, nicméně Orli je dokázali obratem napravovat. Jednou z mnoha využitých chyb v soupeřově obraně dokázal opět využít Michal Pecha, který položil svůj druhý try v zápase s bezpečně proměněnou konverzí od Filipa Špačka, tím Orli získali vedení 12:0.

Ještě do konce prvního poločasu se podařilo prorazit a uniknout obraně i druhému členovi první řady Orlů, Janu Klementovi, pro něhož to byl vůbec první try v soutěžním zápase. Další dva body po proměněné konverzi si připsal Milan Pešout a na pomyslné tabuli svítilo skóre 18:0 pro Orly. Ještě do poločasu stihl položit v pořadí čtvrtý try Lukáš Pinc a Filip Špaček proměnil i svojí druhou konverzi a do přestávky šli domácí s náskokem 24:0. V první půli se našim kopáčům dařilo proměňovat konverze i přes nepříznivé povětrnostní podmínky, za což jim patří uznání. O poločasové přestávce domácí trenér kladl hráčům na srdce, ať ve druhé půli hrají s minimálně stejnou koncentrací, jako v půli první a nepřipustí žádné komplikace v cestě za titulem.

Do druhého poločasu vstoupily oba týmy se stejným odhodláním v očích jako do toho prvního a diváci, kterých i přes nepřízeň počasí dorazilo okolo stopadesáti, se těšily z povedeného zápasu. Orli soupeře nepouštěli do žádných větších akcí, ač se zdálo, že soupeř obranou projde, vždycky se domácí dokázali semknout a jako jeden, soupeře vytlačit ze svého obraného území a donutit ho k chybám.

Po jedné takové chybě dokázal položit domácí Marek Pokorný a díky další proměněné konverzi bylo skóre již 30:0 z pohledu domácích. Tento moment jakoby soupeřem otřásl a za chvíli svůj druhý try donesl Lukáš Pinc a navýšil tím skóre na 34:0. Soupeř v některých chvílích působil až odevzdaným dojmem, ale jeho hra byla stále velice tvrdá. Od 60. minuty bylo na Rabbitohs vidět, že nechtějí končit s nulou a zmobilizovali zbytek svých sil. Jejich hra se ještě více přitvrdila, avšak Orli byli plně koncentrováni a veškeré průniky bez větších potíží dokázali likvidovat. Dalším hráčem, který se zapsal do listiny bodujících, byl Vladimír Mach, který ukázal svojí individuální sílu. Čím víc se zápas blížil ke svému konci, tím více mezer nechával soupeř ve své obraně a Orli takovými nabídkami nepohrdali. Další try přidali Marek Pokorný a Vladimír Mach, který opět ukázal svojí chytrost a cit pro hru. Soupeř, ač se velice snažil, položit nedokázal a konečné skóre zápasu se zastavilo na výsledku 62:0.

Po závěrečném hvizdu propukla nefalšovaná radost na straně Orlů, kteří dokázali svůj sen proměnit ve skutečnost a vyhrát nejprestižnější trofej rugby league v České republice. „Velký dík ale nepatří jenom hráčům, kteří odehráli Grandfinále, ale všem hráčům, funkcionářům a fanouškům týmu RLC Orli Havlíčkův Brod, kteří celou sezonu šli odhodlaně za stejným cílem v podobě vysněného titulu. Speciální poděkování patří našemu hrajícímu trenérovi Martinovi Kopicovi, který dokázal tým připravit a během celé sezóny ho udržet v koncentraci. Dále bychom chtěli poděkovat našim sponzorům, bez kterých by nebylo možné náš sen realizovat," řekl hráč brodských Orlů Jan Klement.

V současné době čeká Orly 14 dní zaslouženého odpočinku, po kterém se společně vrhnou na přípravu do nové sezony, kam budou vstupovat s přívlastkem obhájce titulu.

H. Brod – mistři ČR 2015: Vladimír Mach (kapitán), Filip Špaček, Milan Pešout, Michal Pecha, Jan Klimeš, Jan Klement, Jan Pleskač, Kamil Havel, Roman Prokop, Lukáš Pinc, Marek Pokorný, Vladimír Pleskač, Luboš Zadina, David Šťastník, Jakub Flegr, Pavel Mikuš, Jaroslav Černý Realizační tým: Martin Kopic (hrající trenér), Tomáš Sadílek.