Již jenom málo příznivců sportu pamatuje na dobu, kdy v první republice bojovali muži i ženy o mistrovské body v házené na bývalém sokolském cvičišti (dnes zde stojí obchodní dům Alej)a zápasům přihlížely stovky diváků.

Největší úspěchy brodské házené přišly po osvobození po roce 1945. To se zkušenému trenérovi Janu Šedému podařilo dát dohromady družstvo, které sedmkrát získalo titul mistra  republiky.  Potom však oddíl házené Jiskry přešel na mezinárodní házenou a úspěchy pokračovaly. Nadšený propagátor házené a náročný trenér „vypiplal" přes žačky a dorostenky kolektiv, s nímž dokázal postoupit až do druhé naší nejvyšší soutěže, do I. ligy házené žen. V loňské sezoně podstoupila Jiskra tvrdý boj o záchranu, který byl nakonec úspěšný.

I. liga bez Brodu

O prázdninách přišla však nepříjemná zpráva. Házenkářky brodské Jiskry se vzdaly účasti v 1. lize a budou bojovat o mistrovské body ve II. lize. Příčin je několik –ta hlavní je nedostatek kvalitních hráček pro 1.ligu. V posledních pěti letech odešla z kádru takřka desítka klíčových hráček, které při vší snaze mladice přicházející z dorostu nedokázaly nahradit. A tak Jiskra v ulynulém prvoligovém utkání vyhrála pouze jediný zápas venku i doma s poslední Plzní a uhrála tedy pouhé čtyři body. To na psychice silně omlazeného kádru pochopitelně nepřidalo a diváci byli rozladěni neustálými prohrami.

„Situace byla neudržitelná, proto jsme se po dohodě s trenérskou radou rozhodli družstvo žen odhlásit z prvoligové soutěže. Dál budeme sázet na mládež," prozradil předseda oddílu házené Jiskry Oldřich Bína.  Kádr prvoligového družstva tvořily hráčky, které studují mimo Havlíčkův Brod a není tudíž možnost společného tréninku a mladicím přicházejícím z dorostu pochopitelně scházejí zkušenost.

Priority družstva

V přípravě na novou sezonu začnou brodské házenkářky v srpnu.  „Hlavním úkolem je stabilizovat družstvo a připravit ho na novou sezonu. Počítáme s tím, že se mladé hráčky ve II.lize otrkají a výkonnost se zvedne. Chceme především udržet širokou základnu mládeže, která byla vždy chloubou oddílu. Vždyť mladší i starší dorostenky úspěšně hrají v nejvyšší dorostenecké soutěži v I. lize, v přípravkách rostou další talentovaná děvčata," uvažoval asistent trenéra Jan Matějů.

V základním kádru končí další zkušená hráčka Pechová a o případném přestupu uvažuje kanonýrka a hlavní tahoun družstva Karolina Budová. Mistrovské soutěže zahájí házenkářky Jiskry v polovině září.

Alois Svoboda