Svěřenci trenéra Tomáše Demka prohráli v nedělním odvetném čtvrtfinálovém utkání doma na Ostrově s francouzským celkem Istres Tennis de Table 2:3 a s letošní pohárovou Evropou se loučí. Trenér francouzského celku Eric Masson zamíchal sestavou a svého nejlepšího hráče Omara Assara schoval na trojku. A tak mu zřejmě ani moc nevadilo, že úvod zápasu vyšel domácím.

Masataka Morizono si velice rychle poradil s Paulem Gauzym ve třech setech. Druhá dvouhra již přinesla vyrovnanější partii. Tomáš Tregler v ní dokázal dvakrát dohnat náskok soupeře, ale v rozhodující sadě předvedl Benjamin Brossier dokonalý obrat. I s pomocí dvou prasátek udělal od stavu 3:1 pro Treglera šest míčků za sebou a díky tomu získal pro Istres důležitý vyrovnávací bod. Na trojce hrající Pavel Širuček měl před sebou těžký úkol. Aby udržel postupové naděje STEN marketingu, musel nutně porazit jedničku soupeře, Omara Assara.

Devětadvacátý hráč světa se štěstím vyhrál první set 11:9. Ve druhém prohrával 1:5, ale ani to zkušeného Egypťana nezlomilo.

Čtyřbodové manko rychle smazal a pak dotáhl sadu i celý zápas se Širučkem do vítězného konce.

O postupujícím celku do semifinále Poháru ETTU bylo rozhodnuto. Domácí diváky ještě potěšil Japonec Masataka Morizono, který v pohledném utkání porazil Benjamina Brossiera 3:0 a vyrovnal na 2:2.

V závěrečné dvouhře večera se pak bodu dočkal i třetí hráč francouzského týmu Paul Gauzy, který zpečetil vítězství Istres nad STEN marketingem v poměru 3:2. Tomáš Tregler v prvním utkání ve Francii porazil hladce Paula Gauzyho. Dnes dostal jiného soupeře, Benjamina Brossiera, se kterým prohrál v pěti setech.

„Dobře jsme věděli, že někdo z nás, já nebo Širu, musíme porazit Brossiera nebo Assara. Bohužel nám to nevyšlo. Je to škoda. Já jsem k tomu s Brossierem neměl daleko. V pátém setu jsem vedl 3:1, ale za tohoto stavu mi dal Francouz prasátko a já jsem pak nezakončil nalitý míček. Tam se to lámalo. Místo abych vedl 5:1, bylo to 3:3. Nezbývá než soupeřům pogratulovat k postupu," uvedl Tomáš Tregler.

Trenér STEN marketingu Tomáš Demek měl po utkání rozporuplné pocity: „Je to pro nás určitě velké zklamání. V klíčovém utkání Tregy prohrál s Brossierem v pěti setech a to nás dostalo pod velký tlak. Širu musel porazit Assara, ale dneska na to vůbec neměl. Je to škoda, protože Istres bylo určitě hratelným soupeřem. A kdyby Masa hrál i první zápas ve Francii, tak věřím, že jsme postoupili. Ale to je kdyby, na to se nehraje. Dneska jsme to, bohužel, nezvládli. Nicméně celé to naše vystoupení v evropských pohárech hodnotím kladně. Určitě jsme nezklamali. Akorát ten konec jsme si představovali poněkud jinak."

H. BROD – ISTRES 2 : 3
Masataka MORIZONO – Paul GAUZY 3:0 (3,8,2), Tomáš TREGLER – Benjamin BROSSIER 2:3 (-8,8,-11,9,-4), Pavel ŠIRUČEK – Omar ASSAR 0:3 (-9,-8,-8), Masataka MORIZONO – Benjamin BROSSIER 3:0 (3,8,8), Tomáš TREGLER – Paul GAUZY 1:3 (-12,-8,6,-5). První utkání: 1:3

František Zálewský