„Tohle čtvrté místo mě mrzí ještě více než z dvacítky," řekl po závodě.

Jak se teď cítíte?
Co říct, brambory nemám rád. K medaili byl kousíček a místo toho je to hořká pilulka, kterou musím spolknout. Později, možná už zítra, budu ten šampionát hodnotit kladně, ale teď jsem zklamaný.

Rozhodující ztrátu jste získal ve stoupání po výjezdu ze stadionu. Co se stalo?
Björn Ferry mě tam zbrzdil, asi už na to neměl. Já jsem byl zrovna za ním, když se udělala asi desetimetrová díra. Než jsem ho předjel, tak se ještě zvýšila, protože to bylo zrovna v prudkém kopci. Trochu mi už chyběly síly, které jsem vydal, když jsem musel dojíždět ztrátu po ležáku.

Dovedete si představit, jak by to dopadlo, kdybyste jel finiš se Šipulinem a Svendsenem?
Svendsen dneska nebyl tak silný, ani to nezkusil v závěru zrychlit. S ním by se určitě dalo závodit, ale to jsou jen kdyby.

Bál jste se střelby vleže, ale od trenéra Ondry Rybáře jsme viděli váš nástřel. Všech patnáct střel bylo v terči…
Až na dvě položky jsem tady celých čtrnáct dní zastřílel možná nejlíp v celém životě. Snažil jsem se položky dávat v klidu a nestresovat se. I dneska v masáku jedna chyba je dobrý výsledek. Jenže… Bavil jsem se třeba s Tarjei Böm (vítěz závodu s hromadným startem – pozn. autora) a ten mi řekl, že v masáku dal čtyři nuly poprvé v životě. Takhle se závodí… To prostě udělá hodně.

Spravíte si chuť v Soči?
(smích) Doufám, že jo. Brambory už mě nebaví. Jenže před olympiádou je ještě dlouhá doba.

Celkově ale budete se šampionátem spokojený, že?
Před mistrovstvím bych tyhle výsledky bral. Po mixu jsme měli už skoro splněno, potom přišel sprint a stíhačka, což nebyly povedené závody. Jsem rád ale, že jsem ve dvacítce potvrdil svůj standard v sezoně a dnes jsem jel taky dobře.

Zkuste se ještě vrátit k poslednímu okruhu.
Mluvil jsem o té chvíli v kopci, měl jsem najednou ztrátu deset vteřin. Takoví borci se už v závěru sjíždějí hodně špatně. To je strašná dálka. Měl jsem dobré lyže, ale potom už to bylo do cíle moc blízko. Byl jsem rád, že jsem předjel aspoň dva lidi (Němce Lessera a Rakušana Landertingera – pozn. autora), ale v cíli mě to štvalo. Emil byl dnes krotký jako beránek, o nic se vůbec nepokusil. Cítil jsem dnes hodně sil, ale vyplýtval jsem je v nesprávnou dobu.

Co teď máte v plánu?
Nevím, ale minimálně v pondělí a úterý nic dělat nebudu. Pak se domluvím s Ondrou (Rybářem), co bude dál. Hlavní ale bude odpočinek, skoro dva měsíce jsem nebyl doma.