První Čech, kterému se povedlo uspět na závodu Světového poháru Red Bull Air Race, zavítal do Chotěboře nejenom proto, aby pohovořil o svém čerstvém triumfu v Abu Dhabi, ale také aby něco málo nastínil ohledně mistrovství Evropy v letecké akrobacii, jež se bude 5. až 13. srpna konat v Počátkách u Chotěboře.

„Je to skvělá zpráva, že evropský šampionát bude právě tady. Do Chotěboře se vždy rád vracím, je tady výborná atmosféra a perfektní organizace. Rád se znovu setkám s kluky, v průběhu roku není moc času pohovořit," podotkl Martin Šonka. Nebude ho však mrzet, že jako reprezentant v kategorii Unlimited se ME nebude moci zúčastnit, jelikož závodit se bude v kategorii Advanced?

„Já se právě těším na to, že si soutěž vychutnám pouze jako řadový účastník. Dám si párek a pivo a budu fandit našim," směje se. Diváci však o nic nepřijdou, umění Martina Šonky budou mít možnost ocenit na republikovém šampionátu, jenž se uskuteční 14. až 17. června na tom samém místě. „A nevynechám ani tradiční Airshow v rámci dětského dne. Mám vymyšlené nějaké nové prvky, otázkou je, jestli půjdou zrealizovat," prozradil sympatický pilot, kterého letadla provázejí už od dětství.

„Jako malý jsem slepoval letadýlka. Táta měl spoustu knih a fotek o pilotech druhé světové války. Často jsem si je četl a snil o tom, že až vyrostu, budu jako oni," zavzpomínal. Přitom ale na leteckou kariéru to zpočátku vůbec nevypadalo, o akrobacii nemluvě.

„Když jsem byl dítě, všude jsem zvracel, v autě, v městské hromadné dopravě, ve vlaku. Naštěstí mě to asi v deseti letech přešlo," svěřil se se smíchem.

Létání pod mostem

Martin Šonka působil léta jako armádní pilot. Ti, ve stíhačkách, jsou ve filmech občas zobrazovaní jako velcí frajeři, kteří nemají respekt před ničím. „Kovbojský přístup v létání tady nefunguje. To si nemůžete dovolit. Vše je monitorováno. Není doba na klukoviny, pokud by to zjistili, máte po kariéře. A to nestojí za to riskovat," vyvrátil různé spekulace. V rámci svých exhibicí si však Martin Šonka zkusil nízký průlet – například pod mostem nebo pod skákajícím autem či motorkou. „To jsou však pečlivě promyšlené akce," vysvětlil.

Martin Šonka má s přítelkyní Olgou dvě děti – Anitku a Martínka. Olga Martina Šonku doprovázela i do Kavárny Chotěboř. Nebojí se o něj někdy? „Nebojím, protože vím, že on to fakt umí," dodala.

Erika Nováková