„ACO Přibyslavský běh je zajímavý především trasou, která vede po přibyslavské cyklostezce údolím Sázavy. Terén je náročný, ale o to hezčí je pocit v cíli,“ prozradila za hlavního pořadatele - společnost ACO - Zuzana Siwková. Hlavní závod jednotlivců měřil přes 21 kilometrů.

Výkony běžců v cíli měřily náramky s čipem, zúčastnilo se přes 80 závodníků, dalším disciplínou byly štafety a závody dětí. Kromě hlavního závodu jednotlivců na 21,1 kilometrů měli totiž účastníci možnost změřit svoje síly ve štafetovém běhu čtveřic a dvojic.

Jenom z ACA se vydalo na velký závod asi 40 běžců. Podle Siwkové je ve firmě ACO skupina lidí, která se aktivně věnuje sportu. Běhají nebo závodí na dračích lodích. Na závod se přihlásily desítky lidí z různých koutů Vysočiny. „Já jsem už běžel loni. Závody se mi líbily, tak jsem se vydal na trať znovu. Loni s přítelkyní, letos s kamarádem,“ sdělil například Jan Krajcigr z Havlíčkova Brodu, který běhá ve volném čase pravidelně.

Krajské kolo vyhráli kluci z Havlíčkova Brodu
Na svátek fotbalu pojedou žáci z Havlíčkova Brodu

Vůbec poprvé si vyzkoušel účast na půlmaratonu Jakub Coufal z Havlíčkova Brodu. „Trénoval jsem v horách, tak to snad zvládnu,“ konstatoval s úsměvem závodník.

Na takzvanou čtyřštafetu se nechala zlákat skupinka mladých z Havlíčkovy Borové a Přibyslavi. Simona Strnadová, Eliška Hájková, Martina Zichová a Pavel Kadlec se dali dohromady těsně před závodem. „Já jsem ještě takový závod neběžela, ale snad to zvládnu,“ svěřila se Simona.

Na ty, kterým by se v horkém slunečném dopoledni na trati náhodou udělalo nevolno, protože přecenili svoje síly, čekali zdravotníci Českého červeného kříže. Ti zajistili dozor na startu a v cíli a starali se hlavně o dobíhající závodníky v takzvaném červeném stanu i mimo něj.

Ilustrační foto
Herálecké béčko se dotáhlo na dostřel čelu tabulky

Pro rodiče s dětmi a ty, kteří neměli chuť běhat připravili pořadatelé program kolem sportovní haly a v areálu koupaliště.