Nyní dvaceti tří roční Michal Prášek z Havlíčkova Brodu má na kontě trojnásobné vítězství z mistrovství České Republiky v závodech motocyklů.

Kdyby jste Michalovi dali míč, s úsměvem na tváři by vám ji vrátil. Fotbal ho nikdy nebavil a jak sám řekl, po prvním tréninku odešel. Prý na něj příliš křičeli. Jako snad každý chlapec, i on toho vyzkoušel mnoho, než našel sport, co by ho nejvíce bavil. V jeho případě to byly silniční motocykly.

„Do motorek je zapálená celá rodiny," říká Michal. Právě jeho otec, bývalý závodník, ho přivedl k tomuto nebezpečnému sportu. Dnes ho jako mechanik v týmu Roháč & Fejta provádí na závodech po celé Evropě. Většinu evropských metropolí viděl jen z auta. Program světových závodníků je natolik nabitý, že na památky a opalování není čas.

„Ani otřes mozku, natržené vazy a nalomená pánev mě neodradili opět nasednout na motorku," sdělil Prášek. Motorkářství není jen o nablýskaných stojích, ale i o tvrdých pádech a riskantních momentech. Na posledním závodě v Chorvatsku ho zasáhla soupeřova letící motorka. Tentokrát měl štěstí, pádu se vyhnul a do cíle dorazil na třetím místě.

Svoji vášeň spojil s podnikavým duchem, když v lednu 2012 otevřel motorkářskou dráhu ve svém rodném Havlíčkově Brodě. Ačkoli přes léto vítá zájemce celé republiky, během ostatních měsíců se těší především ze zájmu místních obyvatel.

Vytrvalý mladík o konci své kariéry neuvažuje. Stále cítí touhu zdokonalovat se a pocit na vítězném stupínku je pro pro něj nezaměnitelný. Michalův nejbližší závod se koná dvacátého sedmého dvacátho devátho srpna v Poznani.