Na programu valné hromady bylo zhodnocení proběhnuté sezony 2013, příprava a vytýčení cílů pro sezonu 2014 a další rozvoj české rugby league. Důležitým bodem valné hromady byla volba nové rady pro nadcházející dvouleté období. Při této volbě byl zvolen prezidentem CZRLA trenér havlíčkobrodských Orlů Pavel Kubašta.

Starají se o své zázemí

Pro havlíčkobrodský tým je tato volba i oceněním, které odráží úspěchy a tvrdou práci místního klubu. Tento v uplynulé sezoně prošel mnoho výzev, byl nucen provést změnu ve vedení klubu, stabilizovat tým a realizovat výstavbu vlastního hřiště.

„Týmy vedení CZRLA i klubů samotných byly od počátku vzniku aktivní a úspěšné, položily základní kámen a vybudovaly základy, na kterých se začalo stavět. Z úcty k zakladatelům a funkcionářům, hráčům i fanouškům musíme toto pomyslné žezlo převzít a pokračovat v jejich započaté práci s odhodláním a tvrdostí, která je rugby league natolik vlastní. Stejně jako tomu bylo doposud, i my máme skvělý tým lidí, kteří chtějí jít směrem kupředu, a toho musíme využít k dosažení dalších cílů naší asociace," řekl ve své řeči nově zvolený prezident Pavel Kubašta.

Rugby league je dynamicky rozvíjející se sport v Evropě, Českou republiku nevyjímaje. Zde byl oficiálně založen roku 2006. Od počátku si získal řadu příznivců, díky nimž se tento sport rozvíjí i u nás. Na Vysočině působí zatím jediný klub. Tento vznikl v březnu 2012 pod patronací jednoty OREL Havlíčkův Brod, o.s. jejíž název nese ve svém klubovém názvu Rugby League Club Orli Havlíčkův Brod a v současné době patří k nejstabilnějším týmům v ČR. Členové klubu nejenom, že se tvrdě připravují na sportovní zápasy, ale vlastní pílí se starají i o svoje zázemí. Podařilo se jim zajistit jako jednomu z mála vlastní hřiště Orlí hnízdo, kde odvádí mnoho hodin vlastní práce pro zajištění jeho údržby. Letos se na tomto odehrají i mezinárodní zápasy, a tak diváci z Vysočiny budou mít možnost zhlédnout tyto tvrdé borce přímo na Vysočině.

Darují krev

„Jsem potěšen úspěchy našeho oddílu rugby, které dosahuje na poli sportovním, ale i veřejném, a to nejen v rámci asociace. Rozhodně je volba Pavla prezidentem asociace výrazem ocenění poctivé práce jeho a celého týmu. Naši borci se nevěnují jenom svému sportu, ale nerozpakují se pomoci i ostatním," říká sekretář jednoty Orel Havlíčkův Brod Martin Sedlák a dodává: „Jejich dárcovství krve se stalo vzorem pro mnoho dalších sportovců nejenom v kraji, a taktéž účast na dobrovolnických akcích, jako je například jarní čištění toku řeky Sázavy, z nich dělá opravdové muže, kteří nemají jen nataženou ruku k veřejným rozpočtům a sponzorům pro svůj sport. Svým chováním naplňují cíle Orelského sportu.