Letos na jaře je tomu totiž přesně sto let, kdy byl v Německém Brodě založen šachový oddíl. Sté výročí připomenou dva květnové turnaje a jeden v červnu na havlíčkobrodském náměstí, které jsou otevřeny pro širokou veřejnost.

Šachová hra měla na Vysočině dlouhou tradici a k jejím příznivcům patřil například i Karel Havlíček Borovský. Německobrodským šachistům však chyběla možnost pravidelného a organizovaného hraní, proto došlo v březnu roku 1914 k založení šachového klubu.  Na první schůzce šachistů, která se uskutečnila 1. dubna téhož roku, se do klubu přihlásilo celkem 25 členů, měsíční oddílové příspěvky činily z dnešního pohledu úsměvných dvacet haléřů. Předsedou oddílu byl zvolen nejlepší brodský šachista dr. Karel Meissner a bylo rozhodnuto, že se šachový klub připojí k Ústřední jednotě českých šachistů. Slibně se rozvíjející šachový život v Německém Brodě však po několika odehraných turnajích přerušila první světová válka.

V Brodě se objevili i hráči mistrovské úrovně

K obnovení šachové činnosti došlo v dubnu roku 1919. Již na konci května se uskutečnil simultánní zápas jednoho z nejlepších českých šachistů všech dob, Oldřicha Durase, jehož jméno šachový klub nesl. Po šesti letech činnosti došlo v roce 1925 k tříleté pauze, po které se brodští šachisté vrhli s úsilím do organizování dalších akcí.

Na přelomu dvacátých a třicátých let zavítali na simultánky v Německém Brodě přední světoví šachisté: nejprve v prosinci roku 1929 Salo Flohr, o měsíc později Friedrich Sämisch a za další dva roky Jefim Bogoljubov. Kromě Sämischova zápasu (rakouský přeborník hrál naslepo a zvítězil 9,5:0,5) bohužel nejsou výsledky obou dalších simultánek známy. Brodský oddíl v této době sehrál také přátelské zápasy s šachisty z Jihlavy či z Hlinska. První zápas prohráli německobrodští hráči 7:6, druhý vyhráli 10,5:5,5.

Druhá světová válka znamenala opětovné přerušení organizovaného šachu.  K obnovení již havlíčkobrodského oddílu pod hlavičkou sportovního oddílu Dukla došlo až v roce 1969.

Od sedmdesátých let hráli brodští šachisté pravidelně okresní i krajské soutěže, značných úspěchů dosahovali také v korespondenčním šachu, který však už dnes s rozvojem počítačových programů ztratil své kouzlo.

Chloubou brodského šachu byli v posledních letech dorostenci

Na počátku nového tisíciletí byla chloubou havlíčkobrodského oddílu zejména mládež, která opakovaně bojovala v extralize dorostu.

V současnosti hraje soutěže dospělých na různých úrovních pět havlíčkobrodských družstev, z nichž HB „A" letošní rok po loňském neočekávaném vítězství v krajském přeboru a následném postupu bojovalo v druhé lize.

Ke dnešnímu datu sdružuje havlíčkobrodský oddíl padesát osm šachistů a podílí se na pořádání různých šachových akcí, od seriálu turnajů ve zrychleném tempu až po mistrovské přebory juniorů a juniorek. V posledních deseti letech se stal Havlíčkův Brod, zásluhou šachistů známým nejen v ČR, neboť se zde uskutečnila každým rokem řada republikových mistrovských turnajů a přeborů na nejvyšší úrovni, včetně konferencí ŠSČR. Lze zmínit simultánní zápasy nejlepších českých šachistů – velmistra Davida Navara, velmistryně Evy Kulované či legendy československého šachu, velmistra Vlastimila Horta. Tradicí se již pomalu stávají červnové turnaje, které se konají pod širým nebem na havlíčkobrodském náměstí ve spolupráci s Havlíčkobrodským deníkem a městem Havlíčkův Brod.

Oslavy sto let organizovaného šachu v Havlíčkově Brodě se uskuteční 16. – 17. května v hotelu Slunce. První den se odehraje večerní otevřený rapid turnaj, v sobotu pak naváže tradiční, jeden z největších turnajů mládeže, s mezinárodní účastí. Třetí akce, turnaj na havlíčkobrodském náměstí se uskuteční v sobotu 14. června dopoledne.

Podrobné informace o oslavách stého výročí naleznete na webových stránkách http://www.sachy-hb.tym.cz/100let,

S využitím materiálů  Františka Drašnera a Václava Paulíka sestavil Zdeněk Ježek