ME JUNIORŮ 2006

Vše začalo v roce 2006, kdy bylo v plánu uspořádat v Havlíčkově Brodě evropské mistrovství juniorů. „Kvůli němu se vlastně aréna stavěla,“ prozradil šéf havlíčkobrodského klubu Dušan Šnelly. A nové prostředí přineslo českým mladíkům štěstí. Získali totiž zlato. „Česká republika se blýskla také výbornou organizací. Havlíčkobrodští Hroši v čele s Dušanem Šnellym a za velké podpory lokálních autorit se organizace zhostili mimořádně zdařile a za to jim patří velký dík,“ zaznělo z úst představitelů softballové asociace.

ME MUŽŮ 2010, 2014 A 2018

Evropské šampionáty uspořádali Hroši hned třikrát. Ten první byl v roce 2010, na něm česká reprezentace vybojovala stříbro, když prohrála ve finále s Dánskem. O čtyři roky později už mohli Češi slavit na stejném místě zlato. Nejen že ho obhájili, ale stala se po patnácti letech prvním týmem, který dokázal mistrovství Evropy vyhrát na domácí půdě. Ve finále si poradili s Dánskem. „ Je to super! Kluci hráli výborně a jsem rád za to, jak k tomu přistoupili. Je to ale úžasné, že se nám povedlo vyhrát titul na domácí půdě jako první tým po 15 letech a že jsme prolomili tu sérii,“ řekl po výhře český kouč Tomáš Kusý.

Zvládnou junioři Bruslařů boje o záchranu? Začátek jim vyšel na půl. Foto: Markéta Křížová
Junioři odstartovali boje o udržení v Přerově a ve Žďáře

A že Hippos aréna českým reprezentantům sedí, potvrdili i loni, kdy vybojovali další zlato do sbírky. V nejdůležitějším zápase turnaje porazili Holandsko. Nejspolehlivější pálkař Václav Svoboda národního týmu shrnul úspěch jednoduše: „Je to skvělý pocit, vyhrát turnaj je ten nejlepší pocit, co může být!“

ME ŽEN U22 2012

Po zkušenostech ze dvou mužských mezinárodních akcí se pořadatelé vrhli i na ženský softball. A uspořádali další úspěšný šampionát pro český softball. Reprezentace do 22 let získala stříbrné placky.

MS SVĚTA 2019

Mistrovství světa v softballu mužů pořádá Mezinárodní softballová federace od roku 1966, v posledních letech jednou za dva roky. Nejčastějšími pořadateli jsou Spojené státy, Kanada a Nový Zéland. Tyto tři státy patří také mezi nejúspěšnější týmy na světových šampionátech. Na mistrovství světa se kvalifikuje celkem 16 týmů, Češi na nich hrají pravidelně od roku 1992. Dosud nejlepším umístěním reprezentace České republiky bylo 6. místo v roce 2000. V roce 2017 se týmu vedenému trenérem Tomášem Kusým podařilo probojovat do play-off, nejlepší evropský celek ale následně vypadl hned ve čtvrtfinále s Japonskem a obsadil konečné 7. místo.

chřipka ilustrační foto
Pečovatelky z Přibyslavi ani chřipková sezona nezastavila