Česká reprezentace pod vedením brodského trenéra Marka Švece má za sebou republikový šampionát, který mnoho překvapení nepřinesl, následně absolvovali reprezentanti soustředění v domácím prostředí v Praze s týmem Slovenska a v pátek odcestovali k mezinárodnímu turnaji v Srbsku.

Turnaj se uskutečnil v sobotu 15. března a jednalo se o poslední velkou prověrku aktuální výkonnosti před evropským šampionátem. Výsledky mladých zápasníků, kteří jsou nastupující generací, střídající úspěšná a známá jména na mezinárodní scéně, budí „před Evropou" mírný optimismus. Šestičlenná výprava si ze Srbska, kde se turnaje zúčastnilo celkem 17 reprezentačních výběrů, veze čtyři bronzové medaile.

V ratingu států se pak Česká republika umístila na skvělém pátém místě. První bylo Rusko, druhé Srbsko, třetí Chorvatsko a čtvrtý Kyrgyzstán. Ve váhové kategorii do 75 kg se v Srbsku představil Petr Novák (1988), jedna z největších českých nadějí směrem nejen k evropskému šampionátu, ale i dalšímu mezinárodnímu působení.

Aktuální držitel titulu mistra republiky pro letošní rok, který získal navíc o váhovou kategorii výše, je jedním z těch, kdo ze Srbska vezou bronzovou medaili. Na úvod turnaje si český reprezentant poradil se soupeřem z Řecka, v dalším kole pak narazil na domácího zápasníka. V tomto duelu nakonec prohrál, ovšem trenér Marek Švec tuto prohru komentuje jednoznačně: „Petr prohrál opravdu jen proto, že jeho soupeř byl Srb. Na tomto turnaji se bohužel nedá hovořit ani o tom, že by rozhodčí domácím tzv. upískávali. Bylo to bohužel ještě horší." V boji o bronz pak Petr Novák porazil reprezentanta Černé Hory, jinak ale naturalizovaného Rusa.

O váhu níže, tedy do 71 kg, reprezentoval Českou republiku nejzkušenější ze současného reprezentačního kádru, Tomáš Sobecký (1981). Ten se nedávno vrátil po těžkém zranění kolene, s přehledem vyhrál domácí šampionát a před mistrovstvím Evropy, ze kterého má z minulosti dvě pátá místa, pomýšlí na svou první velkou medaili.

Dobrou formu potvrdil také v Srbsku, kde po úvodní výhře sice prohrál s Rusem, ten se ale později stal vítězem této váhy, a tak Tomáše vytáhl do boje o bronz. Zde se českému zápasníkovi podařilo porazit reprezentanta Rumunska a získat další bronz pro Českou republiku.

Ve váhové kategorii do 80 kg pak reprezentovali hned dva Češi – Pavel Powada (1992) a Oldřich Varga (1993). A oba si ze Srbska odvezli bronz (v aktuálním systému mezinárodních soutěží FILA se získávají dvě třetí místa). Prvně jmenovaný po vítězství nad Maďarem prohrál s domácím reprezentantem, o třetí místo pak porazil zápasníka Bosny a Hercegoviny na lopatky. Svým velmi dobrým vystoupením na tomto turnaji si také ještě zajistil účast na mistrovství Evropy. Druhý český reprezentant v této váze, Oldřich Varga, v prvním kole prohrál s Rakušanem, který jej ale vytáhl do boje o bronz. Toto utkání pak Varga vyhrál nad domácím zápasníkem, který vzdal pro zranění.

Dále se v Srbsku představil ve váze do 85 kg velmi talentovaný Artur Omarov, který ale hned v prvním kole narazil na ruského reprezentanta, s kterým prohrál a který jej do dalšího pokračování soutěže nevytáhl. Omarov se navíc v tomto střetnutí zranil, ze Srbska si odváží typický zápasnický úraz – zlomenou ušní chrupavku – a před mistrovstvím Evropy musí minimálně týden trénovat mimo žíněnku. Ve váze do 66 kg pak startoval Filip Dubský, který ale po úvodní prohře také z turnaje vypadl.

„Výkony v Srbsku byly rozhodně dobré, a to i přesto, že většinu našich reprezentantů trápila chřipka. Kvůli nemoci ostatně neodcestoval jeden ze zápasníků nominovaných na mistrovství Evropy, Michal Novák. Nyní máme před sebou týden na soustředění v Polsku, následně nás čeká 10 dnů v Praze, kdy již kluci budou ladit váhu. Do Finska na mistrovství Evropy odlétáme 3. dubna," okomentoval přípravný turnaj trenér Švec.

Sedm republikových kovů

V Meziboří se uskutečnilo mistrovství České republiky v zápase řecko-římském v kategorii starších žáků a juniorů. Do Meziboří se sjelo na 140 zápasníků z 25 oddílů. Broďáci odjeli v malém počtu šest starších žáků a pět juniorů a celkem přivezli sedm medailí. Žák Miroslav, Hauser Michal a Zachariáš Petr vybojovali titul „Mistr České republiky". Stříbrné medaile vybojoval Kufr Adam a Milichovský Libor a bronzové medaile Jeřábek Adam a Jeřábek Milan.

Starší žáci

38 kg Miroslav Žák                  1.místo

38 kg Adam Jeřábek               3.místo

42 kg Milan Jeřábek                 1.místo

66 kg Adam Kufr                     1.místo

66 kg Matěj Paclík                    8.místo

73 kg Marcel Albini                   7.místo

Junioři

55 kg Michal Hauser                 1.místo

60 kg Petr Zachariáš                1.místo

60 kg Libor Milichovský            2.místo

84 kg Jiří Kaser                         6.místo

96 kg Milan Pecka                     9.místo