Změnil ho, a to pod přísným dohledem telčských památkářů, ve Sklípek svatého Václava, jinými slovy ve vinotéku a vinárnu.

„Myslím, že by dřívější majitelé Lučákovského a Plynhofrovského měšťanského domu, který od roku 1998 vlastním, byli velmi zaskočeni, kdyby viděli, v jak zuboženém stavu toto historické sklepení ze 14., nebo 15. století bylo. Sloužilo totiž dlouhá léta jako kotelna. Uloženo v něm bylo uhlí a dřevo a stalo se skladištěm všeho možného,“ řekl Kouba. Pro ilustraci uvedl, že ze sklepa, před vlastním zahájení oprav, bylo vyvezeno na sto padesát multikár všemožného odpadu.

Podlaha středověkého sklepa, jehož rozloha dosahuje zhruba pětašedesát metrů čtverečních, je asi dva a půl metru pod úrovní Havlíčkova náměstí. „Sklep pod Havlíčkovo náměstí nezasahuje. Končí s hranou domu,“ poznamenal Kouba.

Kámen ze Zimbabwe

Po vyklizení nepořádku se investor pustil do rekonstrukce sklepení. Původní podlahu snížil o necelý metr a nahradil ji čedičem z Českolipska. Kompletně opravil kamenné klenby, vyměnil jejich dřevěné a cihlové části a vyspároval je. Vypořádat se musel se spodní vodou, kterou teď přečerpává do městské kanalizace. Vyměnil a ukryl všechny rozvody, pořídil vzduchotechniku. Ve finále se postaral o vnitřní vybavení vinárny a vinotéky. Tu tvoří osmnáct boxů, v nichž jsou uloženy lahve s vínem.

„Ke slovu se při vybavování interiérů dostali i umělečtí kováři a kameníci. Ti zpracovávali například i kámen dovezený až ze Zimbabwe. Akademický sochař Petr Šedivý vytvořil z opuky zhruba osmdesát centimetrů vysokou sochu, v gotickém slohu, patrona vinařů, svatého Václava. Proto jsem sklípek, který zítra otevřu, pojmenoval po něm,“ vysvětlil Kouba.

Středověké sklepení domu číslo 177 nebude v Brodě jediné, které bude veřejnosti zpřístupněno. Radnice chce upravit i sklepní prostory ve Svatovojtěšské ulici, které byly objeveno v roce 2010.

„Sklep pochází ze středověku. V žádné dokumentaci zaznamenán nebyl. Má rozlohu asi čtyřicet metrů čtverečních a je členitý,“ připomněl havlíčkobrodský radní Libor Honzárek. „Po úpravách ho zpřístupníme. Sklep ale nebude otevřen stále, jen příležitostně,“ podotkl Honzárek.