Pivovary - InfografikaZdroj: DeníkNěkteré hospody po skončení nouzového stavu ani neotevřely, jiné zřejmě konec brzy čeká. „Větší šanci na přežití mají restaurace, které jsou orientované na domácí klientelu,“ řekl Deníku prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Ty zaměřené na zahraniční turisty výrazně snižují ceny. Hospodští pozorují, jak klesla spotřeba jídel i nápojů. „Lidé jsou také vzhledem k informacím z médií, jak se onemocnění rozšiřuje, přirozeně opatrnější. Už před krizí začali víc šetřit a teď se ten trend ještě více roztočil,“ prohlásil Stárek. Restauracím chybí i firemní večírky a kongresy, jejichž pořadatelé i účastníci v nich dříve nechávali spoustu peněz.

Pivo
České pivo? To je pro mě pýcha, říká Martina Ferencová

Podle studie Centra ekonomických analýz (CETA) klesl prodej piva v restauracích letos od března do května oproti stejnému období předchozího roku kvůli koronaviru o 55 procent. Ztráty celého odvětví, tedy dodavatelů, pivovarů i pohostinství, ekonomové vyčíslili na 4,7 miliardy korun. Propad prodeje v hospodách zčásti zahojil jeho nárůst v obchodech, kde tržby vzrostly o 794 milionů korun.

Pijáci se naučili svůj oblíbený nápoj více konzumovat třeba s přáteli doma či na zahradě, kde mohou bez omezení kouřit. Zpět do hospod zatím nijak nespěchají. „Způsob trávení volného času se změnil a bude těžké, aby se lidé vrátili k návykům, které měli předtím,“ uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.