Právě tato turisticky hojně vyhledávaná lokalita byla uzavřením hotelů a restaurací zasažena doslova drtivě.

 „Vzhledem k tomu, že Svachovka není jen hotel, ale i restaurace, minipivovar, destilérka a čokoládovna, jsme na tuto situaci nebyli absolutně připraveni. Vždy jsme si totiž říkali, že naši zaměstnanci najdou uplatnění v některém z našich provozů, které zde fungují v symbióze. Ale úplné zavření znamenalo, že nikdo nemohl najednou vykonávat žádnou práci,“ popisuje nenadálou situaci Václav Cvach.

Petr Borák u jurty
Luhačovický hoteliér: Hosty bereme jako přátele a vážíme si jejich podpory

V době uzavření se tedy snažili nejdříve ze všeho vypořádat se zásobami. Hlavně v čokoládovně, kdy už měli vyrobené pralinky a čokolády a ty tak rozváželi po nemocnicích a dalších institucích. Pivo věnovali záchranářům a především řešili, jak pokračovat dál. 

Živnostníci to nevzdávají.Zdroj: Deník

„Zaměstnanci sice zůstali doma, ale naopak jsme se zaměřili na zrychlení realizace a stavebních prací na wellness, které připravujeme a rádi bychom ho otevřeli už letos na podzim. Udělali jsme si plán na rekonstrukce pokojů a management si jednou týdně udělal videokonferenci, kdy se řešilo, jak dál bude Svachovka fungovat a zda bude nutné propouštět,“ přibližuje dále nouzový režim českokrumlovský hoteliér.

Dnes už může s trochou klidu říci, že udrželi všechny zaměstnance a jelikož jsou jejich klienti stálí hosté a navštěvují je pravidelně, nebojí se, že by o ně přišli. Naopak nyní věří, že zprovozněním a rozšířením nabídky o wellness budou zákazníci přibývat i proto, že vzhledem k okolnostem bude dovolená v ČR velkým trendem.

Spousta opatření

„Jelikož se připravujeme na otevření, ale i na to, že se situace s koronavirem může vrátit, připravujeme spoustu opatření, jak hygienických, tak i organizačních. Je nutné postupovat tak, abychom ochránili hosty, ale zároveň i zaměstnance. Oproti dřívějšku se bude klást velký důraz na sanitaci pokojů, na desinfekci všech ploch a předmětů, kterých se dotýká více lidí. Zpracovali jsme si na všechny provozy interní manuál,“ říká Václav Cvach.

Restaurace - Ilustrační foto
Další pomoc pro restaurace: tisíce obědů a milión piv budou pro hosty zdarma

A jak se podle něj vyrovná Český Krumlov s tím, že mu nyní ubydou zahraniční turisté a hlavně ti z Asie, kteří přestali cestovat už v polovině února? Tento trend bude podle Cvacha dlouhodobý, a proto bude podle něj potřeba více se zaměřit na turisty z Čech, ale i na obyvatele Českého Krumlova a okolí a podřídit tomu nabídku.

„My bychom měli zájem tady realizovat projekt muzea whisky a čokolády s vlastní výrobou, který jsme měli připravený pro Prahu. Myslíme si totiž, že to je právě ta věc, kterou by Krumlov potřeboval – aby služby a zajímavosti byly v první řadě atraktivní pro turisty od nás a z okolních zemí. Je na nás, lidech, kteří tvoříme cestovní ruch na Českokrumlovsku, abychom společně vytvořili takovou nabídku, která tak malebné a mnoha zajímavostmi prošpikované místo udrží vyhledávaným koutem pro turisty,“ dodává s novou nadějí v hlase Václav Cvach.