„Je potřeba zvýšit propagaci a podporu konzumních brambor,“ prohlásil na posledním setkání bramborářů v Havlíčkově Borové Josef Králíček z Českého bramborářského svazu. Pro všechny zájemce budou letáky k dispozici už na nejbližších akcích se zemědělským zaměřením, jako například na Polním dnu, Zemi živitelce v Českých Budějovicích, Zetor show v Novém Městě na Moravě, Bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě, na podzimních exkurzích pro děti ze základních škol nebo na připravované výstavě Českého strakatého skotu v Radešínské Svratce v roce 2020. „Vysočina je bramborářský kraj a celá třetina domácí produkce brambor České republiky je vyprodukována v našem kraji. Právě proto věnujeme bramborám významnou pozornost a lze je právem označit za naše rodinné stříbro,“ dodává Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství. 

Pro větší informovanost o této důležité komoditě byla dokonce zpracována studie nazvaná Historie bramborářství na Vysočině. V prvním vydání série s podtitulem Brambory se dozvíte o historii brambor, zajímavosti a kuriozity spojené s bramborami, rozdělení brambor podle varných typů a nechybí ani kuchařské recepty.

„Kraj Vysočina dlouhodobě vyvíjí různé aktivity na podporu zemědělství a snaží se propagovat a zlepšovat informovanost o této oblasti. Například na svých akcích a výstavách představuje potraviny vyrobené regionálními výrobci a dále se snaží netradičním způsobem zvýšit využití brambor ve školních jídelnách projektem Brambory – zdravá potravina, netradiční užití brambor v kuchyni,“ popisuje Eva Horná, vedoucí krajského odboru životního prostředí a zemědělství a dodává, že nová série letáků Chutě Vysočiny bude pokračovat i v dalších letech, a to vždy se zaměřením na některou významnou komoditu Kraje Vysočina.