„Vaříme jak pro pacienty, tak i pro nemocniční zaměstnance. V nabídce máme jídla pro stovku diabetiků a dalších asi sedmdesát strávníků s různým jiným typem diety,“ upřesnila vedoucí kuchyně Vlasta Slavíčková.

Jídelní lístky sestavuje vedení kuchyně společně s nemocničním nutričním terapeutem a čtyřmi dietními sestrami. Seznam jídel se připravuje už na pět týdnů dopředu a upravuje podle počtu pacientů.

„Samozřejmě, že si někteří pacienti občas na jídlo stěžují, ale většinou jsou to připomínky od těch, kteří mají nařízenou nějakou dietu. Dietní jídla se vaří bez soli, cukru a koření. Musí být lehká, netučná, což těžko pochopí pacient, který je zvyklý hodně solit, kořenit a jíst hlavně bůček. Tomu pak logicky nechutná rybí filé připravované bez omastku ani dušený hrášek,“ usmívá se kuchařka. Jak dodává, bílé maso a hlavně ryby nejsou bohužel obecně mezi pacienty příliš v oblibě.

Suroviny bere nemocnice od stálých a prověřených dodavatelů. „Náklady na celodenní stravu pro jednoho pacienta čítají sto korun. Hradí je nemocnici Všeobecná zdravotní pojišťovna v rámci paušálů. Jenom za loňský rok činily výdaje na stravování přes 16 milionů,“ upřesnila mluvčí nemocnice Petra Černo.

Pravidelně každý měsíc provádí vedení nemocnice mezi pacienty průzkum, jak jsou spokojeni s léčbou, přístupem zdravotnického personálu, ale i stravou.