S ohledem na vysoké procento postižených porostů se dá podle lesníků předpokládat výrazné snížení ceny dřeva. navíc projíždějící těžařská technika ničí obecní cesty.

Podle ředitele Lesního družstva obcí Přibyslav Jiřího Svobody ale není letos situace v LDO Přibyslav tak dramatická jako v minulých letech. „Sucho není hrozné, jak to bylo loni a předloni. Také dřeva napadeného kůrovcem se těží méně než v minulých letech. Letos se jedná asi o stovku kubíků,“ upřesnil Svoboda.

Obrovské finanční ztráty v boji s kůrovcem ale sčítá naopak městečko Uhelná Příbram pod Železnými horami. Toto městečko vlastní asi stovku hektarů lesa. „Obrovské množství stromů je napadeno kůrovcem. Stejně tak je to v celých Železných horách. Může za to sucho trvající už kolikátý rok. Až tisíc kubíků dřeva musíme vytěžit kvůli kůrovci. S tím jdou ruku v ruce finanční ztráty, protože kůrovcové dřevo prodáte za mnohem nižší cenu. Navíc nás neustálá těžba dřeva napadeného kůrovcem odvádí od další práce,“ posteskl si starosta Václav Jarolím. Jak podotkl, je problém i fakt, že kůrovec postupně napadá stále mladší a menší stromy. Navíc meteorologové hlásí, že vysoké teploty budou v září pokračovat.

Chráněná krajinná oblast Železné Hory přímo vlastní pouze pět hektarů lesa o ostatní lesní porost pečují jednotlivé lesní správy. Podle Aleše Kopeckého, zástupce vedoucího lesnictví CHKO Železné Hory je les ve vlastnictví CHKO většinou listnatý, takže se mu kůrovec vyhýbá.

Lesní družstvo obcí Ledeč nad Sázavou se rozkládá na území čtyř okresů a dvou krajů. Vlastní 1715 hektarů lesní půdy a obhospodařuje 493 hektarů obecních lesů. Podle ředitele Martina Součka se dřevo zasažené kůrovcem naštěstí počítá jen na jednotky procent. „Rozhodně není postižená třetina nebo dokonce polovina našich lesů. To, co je zasaženo kůrovcem zvládneme vytěžit a zpracovat do tří týdnů. Co nám ale dělá starosti je pokles cen dřeva, protože pily, které dřevo zpracovávají jsou doslova zahlcené, a to už nejméně rok a půl zpátky. Takže se dá čekat od září výrazný pokles ceny dřeva,“ konstatoval ředitel Souček. Jak dodal, dřeva už je na trhu tolik, že ho na pilách nestíhají zpracovávat.

Ilustrační foto.
Hasiče z Havlíčkobrodska zaměstnával v sobotu hlavně obtížný hmyz

Situaci ovlivňuje i boj s kůrovcem na severní Moravě. A v okolních státech je to podobné. S kůrovcovým dřevem začíná být velký problém. U pil už vznikají skládky, které se kropí, aby se dřevo dál nekazilo. Možnosti pomoci kvůli hrozbě kůrovcové kalamity zvažuje Ministerstvo zemědělství. Aktivní těžba dřeva v lesích má ještě další dopad na hospodaření měst a obcí. A sice jsou to cesty z lesů poničené projíždějící těžařskou technikou. "Ministerstvo zemědělství je připraveno rozšířit v příštím roce své dotační tituly tak, aby mohlo poskytnout peníze obcím, které mají kvůli kůrovcové kalamitě poničené komunikace, po nichž se odváží dřevo,"P sdělil ministr Marián Jurečka. Ministerstvo chce získat podklady, kolik peněz by na opravy silnic a infrastruktury bylo potřeba. V letošním roce podle ministra Mariána Jurečky chce ministerstvo na obnovu cest vyhradit 200 milionů korun.