Nově bude reprezentativní restauraci a vinárnu, kterou lidé znají více pod názvem Žumpa, provozovat brodská Obchodní akademie a Hotelová škola. Ta ji chce využít jako středisko praxe pro své studenty.

Včera si restaurace nově pojmenovaná Pod Starou radnicí odbyla slavnostní zahájení provozu, dnes odpoledne už bude otevřena pro veřejnost. Ve všední den od 10.30 do 22 hodin, v pátek a v sobotu bude otevřena do 23 hodin.

Záměr školy podpořil i Kraj Vysočina. „Cítím se jako při narození dítěte, které ale přišlo do dobré rodiny. Přeji mu, aby rostlo a bylo zdravé, už proto, že sama ráda dobře jím a věřím, že dobře se najíst je základ spokojenosti," prohlásila při slavnostním zahájení provozu restaurace radní pro oblast školství Kraje Vysočina Jana Fialová.

Podle ředitele školy Jiřího Formana není v Česku obvyklé, aby hotelové školy měly svou restauraci. Taková praxe je zavedena hlavně ve Francii. Havlíčkův Brod je v Kraji Vysočina prvním a zatím jediným městem, kde si hotelová škola troufla na provoz restaurace v takovém rozsahu. Už proto, že legendární Žumpa neměla dobrou pověst. Vystřídalo se tady několik nájemců, ale ani jednomu se podnikatelsky nedařilo.

„Rádi bychom i nadále pokračovali v nastolené tradici moderní gastronomie, tedy chceme připravovat kvalitní jídla z čerstvých a regionálních surovin," konstatoval ředitel Forman. Podle něho se v restauraci bude vařit za tržní ceny, navíc provoz restaurace bude mít pozitivní vliv na výuku a odbornost studentů. Žáci dostanou možnost uplatnit se v praxi, co se naučí ve škole, a škola tak bude moci sledovat, zda to, co studenty učí, je jim pro praxi prospěšné.

V kuchyni restaurace bude vládnout jeden zkušený kuchař, který dostane denně k ruce dva až tři budoucí „kuchtíky." Na place pak jedna zkušená servírka bude učit pravidlům stolničení a obsluhy v průměru čtyři až šest žáků.

V kuchyni se bude už možná brzy otáčet například i Adéla Dangová, studentka třetího ročníku oboru kuchař. „Tento obor jsem si vybrala proto, že ráda vařím. Chtěla bych studovat a zdokonalovat se v oboru. Spíš než typicky české kuchyni dávám přednost zahraniční kuchyni. Vzhledem k tomu, že pocházím z česko-vietnamské rodiny, chtěla bych někdy v budoucnu v restauraci představit hostům třeba vietnamskou kuchyni na trochu vyšší úrovní, než jak ji znají z pouličních bufetů. Vietnamská kuchyně je dobrá a chuťově zajímavá," svěřila se budoucí kuchařka.

Jak podotkl havlíčkobrodský místostarosta Čeněk Jůzl, studenti hotelové školy hledají složitě praxi v jiných restauracích ve městě. „Podobnou zkušenost s učňovským střediskem má například hotelová škola v Třebíči, která má svoji restauraci v Náměšti nad Oslavou," popsal Jůzl.

Havlíčkobrodská radnice hodlá hotelové škole restauraci pronajmout za stejných podmínek jako chotěbořskému pivovaru.

„První rok by mělo nájemné činit 120 tisíc korun. Promítnuta v něm bude i úhrada za poskytnuté vybavení," uvedl Jůzl.

Do obnovy restaurace město totiž již investovalo okolo deseti milionů korun. Hotelová škola si restauraci pronajme na rok, podrobné informace a denní menu najdou návštěvníci na jejich webových stránkách.