Na konci dubna evidovaly úřady práce na Vysočině 8 556 osob, to je o 1 262 méně než o měsíc dříve. Největší pokles zaznamenalo Třebíčsko a Žďársko, práci tam v obou případech hledá o téměř pět set lidí méně. Jedná se zároveň o dva okresy, kde v dubnu výrazně poklesla nezaměstnanost i v celorepublikovém měřítku, nyní je tam 3,0 a 2,7 procent. Častěji byli zaměstnáváni muži.

Nezaměstnanost v okresech
Havlíčkův Brod 2,0 %
Jihlava 2,4 %
Pelhřimov 1,3 %
Třebíč 3,0 %
Žďár nad Sázavou 2,7 %

Je nasnadě, že se do zaměstnání vrací lidé závislí na počasí. „Z evidence nezaměstnaných mizí lidé, kteří se tam ocitli v zimním období a nyní opět nacházejí uplatnění ve stavebnictví, lázeňství, zemědělství či lesnictví a dalších odvětvích,“ potvrdil ekonom Lukáš Kovanda.

Stabilně se v popředí celorepublikové tabulky drží Pelhřimov, je tam třetí nejnižší nezaměstnanost mezi okresy a to 1,3 procenta. Čistě matematicky si tam každý nezaměstnaný může vybírat z pěti volných pracovních míst.

Ilustrační fotografie.
Studenti na Vysočině volili Piráty a recesi

Počet volných míst jinak zůstává zhruba stejný, na konci minulého měsíce jich bylo v kraji bylo 10 924, o třicet více než na jeho začátku. V okresech Pelhřimov a Jihlava počet volných míst poklesl, v krajském městě a okolí dokonce o více jak dvě stovky.

Sečteno a podtrženo, nezaměstnanost na Vysočině byla na konci dubna na hodnotě 2,4 procenta. U mužů to bylo 2,1 procenta, u žen po půl procenta více. V Česku je podíl osob bez práce 2,7 procent, což je nejméně od druhé poloviny devadesátých let. Vysočina je v mezi kraji zhruba uprostřed.

Ilustrační snímek.
Vysočina má dva zástupce ve finále soutěže Investičně aktivní region