To vše a ještě mnohem více probírali představitelé místních akčních skupin (MAS) z celé České republiky na včerejší konferenci o rozvoji venkova. Jednání se konalo v brodském kulturním domě Ostrov. Akce se zúčastnil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„V rámci nastartování nového programového dotačního období mohou všechny MAS naplno čerpat peníze ze všech evropských operačních programů a fondů. Podstatnou změnou je to, že čerpat peníze mohou, a to napříč všemi resorty. Do roku 2020 mají k dispozici až 180 milionů eur, což je velmi významný příspěvek," uvedl Jurečka. Ten dodal, že MAS jsou pro exekutivu velmi důležitým hráčem.

„Zastupují je například starostové obcí, podnikatelé nebo menší spolky. Oni sami přesně vědí, jakým směrem by se měl rozvíjet život v dané obci a kam tedy nejlépe směřovat finanční prostředky, tedy třeba, které projekty jsou pro ně nejdůležitější a nejpotřebnější," konstatoval Jurečka. Ten podotkl, že i tímto způsobem dochází k decentralizaci peněz. „Je důležité, aby o věcech rozhodovali lidé na místní úrovni. Začínající podnikatel si za dotační peníze může koupit například nový soustruh, vybaví si dílnu nebo nakoupí stroje. Obec naopak obnoví zeleň, vybuduje mokřady, parky nebo postaví či opraví svoji hasičskou zbrojnici," vysvětlil Jurečka.

Podle ředitele haberské MAS Královská stezka Gustava Charouzka funguje v současné době v Kraji Vysočina šestnáct akčních skupin, které se systematicky a cílevědomě zabývají rozvojem venkova.

„Pokud bych byl drobným podnikatelem a chtěl bych získat nějakou finanční podporu, tak stačí jen vyhledat lokální skupinu, domluvit si schůzku a zjistit co nejvíce podrobností," řekl Charouzek. Ten pokračoval, že následně stačí jen podat dotační žádost, splnit všechny podmínky a počkat, zda komise daný projekt vybere a schválí. „Tímto způsobem mohou žádat o peníze nejen podnikatelé z řad zemědělských firem, ale i například automechanik, obráběč kovů, neziskové organizace a mnoho dalších subjektů," uvedl Charouzek.

V rámci setkání MAS proběhla ve středu také konference o klimatických změnách. Své příspěvky přednesli nejen odborníci z Ministerstva životního prostředí, z českých a moravských univerzit, z hydrometeorologického ústavu, ale také například velvyslankyně Norského království Siri Ellen Sletner. Ta Českou republiku navštívila již podruhé.

„Je evidentní, že nejde jen o formální návštěvu, ale paní velvyslankyně má o nás zájem," uvedl místopředseda národní sítě MAS a předseda MAS Opavsko, Jiří Krist.

Ten dodal, že na konferenci zaznělo například téma dlouhotrvajícího sucha a s ním spojená vlna veder, obavy z uprchlické vlny či praktické řešení, jak předejít masivnímu výpadku elektrické energie, takzvaný blackout nebo jak účinně snižovat škodlivé emise CO2.

„Podle mě je důležité, aby lidé neustále přicházeli s novými nápady a projekty na praktické řešení běžných problémů, například je zarážející, že hasičským sborům chybí motorové pily na boj s větrnou kalamitou a podobně. Měli bychom totiž myslet globálně, ale jednat lokálně, jak praví známé motto," uzavřel Krist.

Co je to MAS?
Místní akční skupina (MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a veřejné správy (obcí, svazků obcí a institucí veřejného moci), které spolupracuje na rozvoji venkova, zemědělství a získávání finanční podpory z Evropské unie a z národních programů, pro svůj region, metodou Leader. Základním cílem MAS je zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech. Jedním z nástrojů je také aktivní získávání a rozdělování dotačních prostředků.