Nájemní smlouvu vypověděla brodská Obchodní akademie a Hotelová škola, která zde rok fungovala jako středisko pro praxe svých studentů.

„Vyhlásili jsme výběrové řízení na nového nájemce. Nový provozovatelé se mohou hlásit až do konce října, přičemž restaurační prostory by mohl převzít na začátku prosince," uvedl místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl. Ten podotkl, že roční nájemné činní 192 tisíc korun. „Chceme, aby i nadále byla restaurace reprezentativním prostorem, nechceme z toho udělat další diskotéku či pivnici," pokračoval Jůzl.

Za poslední tři roky se v Radniční restauraci vystřídali již čtyři provozovatelé. Objekt Staré radnice patří městu Havlíčkův Brod, které restauraci a vinárnu pronajalo nejprve Pivovaru Chotěboř. „Ten se výběrového řízení zúčastnil jako jediný zájemce. Posléze se majitelé pivovaru dohodli nejprve s podnikatelem Bohuslavem Rasochou a následně i s nájemcem Davidem Kotlasem," připomněl historii restaurace brodský místostarosta Libor Honzárek. Podle něho je velká škoda, že hotelová škola v radniční restauraci končí.

„Město si školy velmi cenilo. Pravidelně jsme do restaurace zvali oficiální návštěvy, mimo jiné i prezidenta České republiky," konstatoval Honzárek.

Střední škola však ke konci srpna dala výpověď. Roční nájemné přitom měla snížené, a to na 120 tisíc korun. „Byli jsme nuceni městu vypovědět nájemní smlouvu, protože jsme nebyli schopni provoz restaurace ufinancovat. Náklady převyšovaly výnosy, a to bylo dlouhodobě neudržitelné," řekl ředitel školy Jiří Forman. Ten podotkl, že restauraci přebírali s vizí, že si na svůj provoz vydělá. „To se nám bohužel nepodařilo zajistit. Hlavní důvody vidím v ročním zpoždění rekonstrukce Staré radnice, tedy například omezení provozu vlivem stavebních prací či nemožnosti vstoupit do restaurace přímo z náměstí. V současné době také panuje nepříznivá situace na trhu práce v gastronomických provozech. Konkrétně se nám nepodařilo najít zkušeného šéfkuchaře," vysvětlil Forman. Ten podotkl, že i přesto si odnáší celou řadu poznatků, které chtějí využít pro zlepšení praktické přípravy žáků.

„Nicméně nás ukončení nájemní smlouvy mrzí, protože jsme měli větší ambice, chtěli jsme praxi co nejvíce přiblížit reálným podmínkám a věnovali jsme tomuto úkolu mnoho času, energie a úsilí," zdůraznil Forman.

Podle Jůzla má kuchyně v radniční restauraci také nedostatečnou kapacitu, která je zhruba okolo sedmdesáti obědů. „Podle konkurence, se kterou jsem mluvil, aby si provoz na sebe vydělal, tak musí vařit 120 až 130 obědů za den," vysvětlil Jůzl. Prostory však není možné ani po rekonstrukci navýšit. „Bylo velmi těžké splnit i všechny normy pro sociální zázemí či šatny," řekl Jůzl.

Studenti školy tak budou muset na povinné praxe i nadále chodit do konkurenčních restaurací a hospod, kde si však v drtivé většině nevyzkouší například kasírování či vyšší způsob obsluhování.

„Provozovatelé je často k ničemu nepustí, akorát sklízí špinavé nádobí ze stolů. Naopak v Radniční restauraci si mohli vyzkoušet vše, co jednou budou potřebovat v zaměstnání," nechal se slyšet Jůzl.

Bez krajské podpory

Škola se také během prázdnin potýkala s nedostatkem studentů, kteří nechtěli do restaurace chodit na brigády. „O prázdninách jim to nařídit nikdo nemůže. Párkrát se stalo, že neměli personál na to, aby vůbec mohli restauraci otevřít," uvedl Jůzl. Ten se také domníval, že škola dostane od svého zřizovatele, tedy Kraje Vysočina, nějaký finanční příspěvek na chod restaurace. „Což se však nestalo," uzavřel Jůzl.